Policie vyhodnotila 20 předsednických akcí jako potenciálně rizikové

Při českém předsednictví v Radě EU se uskuteční 332 akcí, z toho 50 mimo území České republiky. Policie vyhodnotila 20 z nich jako rizikové či velmi rizikové, řekl na dnešní tiskové konferenci policejní prezident Martin Vondrášek. Do Bruselu Česko vyšle 13 policistů, aby pomáhali zajišťovat předsednické akce.

Policie ČR, ilustrační fotografie.

ČR převzala předsednictví na začátku července na půl roku od Francie. Do akce budou nasazeny během druhého pololetí tisíce policistů, u jednotlivých akcí půjde o stovky.

Hlavním úkolem policie je podle Vondráška starat se o bezpečnost delegací a jednání od příletu účastníků až po jejich odlet. Řadí se pod to zajištění bezpečnostního standardu na Letišti Václava Havla, bezpečná přeprava delegací a návštěvníků meetingů či zajištění bezpečnosti v místech ubytování.

Dále jde o pyrotechnické a bezpečnostní prověrky jednacích místností, v nichž se uskuteční citlivé a velmi citlivé akce, zejména v pražském Kongresovém centru, které na základě usnesení vlády užívá výsad chráněného objektu. Policie také pomáhá s akreditací účastníků, s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) zajišťuje prostřednictvím Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) kybernetickou bezpečnost.

Nad všemi místy, kde se budou konat citlivá či velmi citlivá jednání, je pak vyhlášena bezletová zóna. "Nasazujeme i naše technologie k eliminaci bezpilotních leteckých prostředků," řekl policejní prezident.

Kromě ochranné služby a útvaru na ochranu prezidenta jsou v souvislosti s předsednictvím nasazeny pyrotechnická služba, NCOZ, jež komunikuje denně se zpravodajskými službami a vyhodnocuje bezpečnostní rizika, letecká služba či další organizační články policejního prezidia. Za veřejný pořádek a bezpečnost dopravy podle Vondráška nese největší odpovědnost krajské ředitelství hlavního města Prahy. "Kromě těchto útvarů bude na vybrané meetingy vyrážet z jednotlivých krajských ředitelství celkem 120 hlídek," uvedl Vondrášek. Pomáhat budou zejména s doprovodem kolon.

Nařízením vlády bylo do akce povoláno též 150 příslušníků armády, Vojenské policie a celníků. Pomáhat budou s řízením vozidel, přepravou účastníků jednání, pyrotechnickými prohlídkami a celníci s kontrolou vozidel a materiálů.

Ředitel pražské policie Petr Matějček uvedl, že v Praze se nechystají trvalé uzavírky, nýbrž operativní při průjezdech kolon. Těch budou podle něj desítky denně, největší nápor očekává od pondělka do čtvrtka. "Bohužel občané si budou muset zvyknout, že jich bude mnoho a pokud budou projíždět exponovanými místy, policie udělá nějaká opatření pro průjezd," poznamenal. V současnosti nejsou podle Matějčka hlášeny žádné velké demonstrace.

Připravenost policie prověří hned příští týden, kdy se v Praze uskuteční tři neformální ministerské rady. V pondělí a úterý se sejdou ministři vnitra a spravedlnosti zemí EU, ve středu a ve čtvrtek ministři životního prostředí a v pátek Rada pro obecné záležitosti.

Témata: Policie ČR

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější