Velký dodavatel poslal lidem nový ceník elektřiny. Ceny zvedl o 450 %. Tak to je konec

Nedává to takřka žádný smysl, ovšem ceny elektřiny a plynu v Evropě dále stoupají k novým rekordům. Dnes už prakticky nikdo nedokáže říct, kde by se tak mohly zastavit, protože se očividně utrhly ze řetězu a dosáhly úrovní, jaké se nečekaly ani v těch nejhorších snech.

Neuvěřitelná cena

Na to pochopitelně musí reagovat i tuzemští dodavatelé energií, kteří je kupují na jednotném trhu. Kontrakty za výhodnější ceny už jsou prakticky vyčerpané, a tak je na zákazníky nutné přenést plnou zátěž navýšení cen.

A jak to již brzy bude vypadat, to ukázal nový ceník společnosti PRE, který na sociální síti Twitter prezentoval uživatel Lukáš Hatas.

Viděli jste už ceníky nefixované elektřiny od 1.8.2022? Meziroční nárůst 450 %,” uvedl Hatas. Jedna megawatthodina vyjde na 9323 korun včetně DPH.

Pokud byste se snad chtěli uklidňovat tím, že jde přeci o nefixovanou cenu, které bývají vyšší, a tak na to vyzrajete způsobem, že si cenu zafixujete na několik let dopředu a budete ji mít nižší, potom vás musíme zklamat.

Foto: Shutterstock

Zafixovat, nebo ne?

Dnes rozhodně neznamená fixace nižší cenu. Ba právě naopak, někteří dodavatelé počítají s tím, že ceny nadále porostou, a tak dnes nabízejí fixovanou cenu vyšší než tu nefixovanou.

Rozhodování mezi zafixovanou a nezafixovanou cenou je dnes přitom důležitější, ale také riskantnější než kdykoliv dříve. Nikdo vám nedokáže říct, co je výhodnější. Budete věřit těm, kdo tvrdí, že ceny už jsou tak vysoko, že už musí jen klesat? Nebo naopak těm, že mohou jít ještě výše a setrvat tam dlouhou dobu?

Jisté je to, že pokud si dnes zafixujete takto vysoké ceny třeba na tři roky, budete dlouhodobě platit skutečně vysoké částky. To se týká elektřiny i plynu. Situace se skutečně může měnit velmi rychle, a pokud například dojde k poklesu hospodářského výkonu, mohou ceny zase spadnout.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
24 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Rmlynz
Rmlynz
1 rok

No vids do evropske kundii za teplejsimi zítřky,nenechame vas padmout atp👍👌👋👏podobné blbosti, takže letos ještě dojde fixace a potom se to mozna spraví ale otazka kdo to přežije😰😐