Hlavní obsah

Třem milionům lidí hrozí nedostatek jídla. Rusko vetovalo rezoluci k Sýrii

Foto: Mohammad Bash, Shutterstock.com

Distribuce humanitární pomoci v syrském Aleppu. Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Rusko v pátek v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci, která měla zajistit roční prodloužení dodávek humanitární pomoci na sever Sýrie přes přechod na turecké hranici.

Článek

V dalším hlasování Rada podle agentury Reuters zamítla ruský návrh na prodloužení provozu na přechodu jenom o půl roku. Rusko do svého návrhu zahrnulo i požadavek na rekonstrukci Sýrie.

Povolení pro dodávky humanitární pomoci na severozápad Sýrie vyprší v neděli. Pokud nebudou moci pokračovat, ohrozí to podle stanice BBC přes tři miliony lidí, k nimž se nedostane dostatek potravin.

Už teď dodávky strádajícím Syřanům sotva stačí, píše BBC. „Každý den děti chodí na smetiště, aby sbíraly hliníkové plechovky, nylonové tašky a železo. Prodávají je za almužny, je to tak akorát na to koupit si chleba. Ten nám vystačí na jedno jídlo, k snídani,“ popsala stanici matka sedmi dětí Umm Aliová z provincie Idlib. Je vděčná za každou humanitární pomoc, která se teď ale možná zastaví.

Neschopnost Rady konat rychle kritizovaly neziskové organizace. „Nenechte se mýlit, neschopnost Rady obnovit provoz na přechodu ohrožuje životy stovek tisíc dětí – dětí, které neznají nic jiného, než konflikt a život v táborech,“ citovala BBC Tamera Kirolose z organizace Save the Children.

Tjada D'Oyen McKennová, výkonná ředitelka organizace Mercy Corps, prohlásila, že politika triumfovala nad nutností poskytnout kritickou pomoc pro zranitelné Syřany.

„Rada bezpečnosti OSN zklamala lid severozápadní Sýrie. Miliony lidí zůstávají v nejistotě, netuší, jak dostanou život zachraňující pomoc, a to v době, kdy ceny jídla stoupají, konflikt pokračuje a ekonomika začíná stagnovat,“ uvedla.

Irsko-norský návrh první rezoluce požadoval dvanáctiměsíční prodloužení provozu na přechodu Báb al-Hava, který je nyní už jediný, jímž může být zásobován sever Sýrie, tedy oblast, již syrská vláda nemá po kontrolou.

Pro text hlasovalo 13 z 15 členů RB OSN, Čína se zdržela. Aby byla rezoluce přijata, musí ji schválit aspoň devět členů Rady a žádný z pěti stálých členů nesmí vetovat. Rusko do pětice patří spolu se Spojenými státy, Británií, Francií a Čínou.

V případě druhého hlasování byli pro jenom dva členové RB OSN, tři byli proti a deset se zdrželo. Ruský text odmítli zástupci USA, Británie a Francie.

RB OSN naposledy provoz přes Báb al-Hava prodloužila na půl roku v lednu. Přechodem proudí humanitární zásoby bez souhlasu syrské vlády. Právě s tím Rusko jako spojenec Damašku nesouhlasí. Podle něj má humanitární pomoc procházet Damaškem, který nad ní má mít kontrolu.

Zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij v pátek řekl, že původní návrh znevažuje nezávislost Damašku. Západ podle něj projevuje „tvrdohlavost“, když prosazuje roční prodloužení.

Povolení pro humanitární dodávky přes Turecko do syrského Idlibu se prodlužuje od roku 2014. Idlib mají v rukou stále radikální a povstalecké skupiny, z nichž část podporuje Turecko.

Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová prohlásila, že text předložený Irskem a Norskem byl ideálním kompromisem. Šest měsíců, jež navrhlo Rusko, podle ní není dostatečně dlouhá doba, která by zajistila opravdovou pomoc, protože pro ni je třeba stanovit jasný harmonogram.

Podle agentury AFP zbývá Radě bezpečnosti do nedělního večera nebo pondělního rána čas na kompromisní dohodu. Thomasová-Greenfieldová řekla, že se spolu s Norskem bude snažit najít mezi členy Rady podporu, která zajistí pokračování pomoci.

Rada bezpečnosti měla o prodloužení hlasovat ve čtvrtek, ale odložila to na pátek, protože se nedokázala dohodnout na době prodloužení.

Reklama

Doporučované