InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V bechyňském městském muzeu se sešli milovníci keramiky

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

AKTUALIZOVÁNO - 9.7.2022 08:49

BECHYNĚ – V pátek 8. července se v Městském muzeu v Bechyni konala komentovaná prohlídka výstavy. O První dámě české keramiky Heleně Johnové a její tvorbě hovořil sběratel a znalec keramiky vyráběné ve středoevropském prostoru v 19. a 20. století Jiří Hořava. Sběratelství se věnuje 50 let, z toho 30 let zaměřil svůj zájem na keramiku. Výstava z tvorby Heleny Johnové v bechyňském muzeu pochází kromě jednoho exponátu ze sbírky Jiřího Hořavy. Sběratel napsal několik knih. Jednu z monografií věnoval právě tvorbě soběslavské rodačky Heleny Johnové.

Ovšem v nedaleké Soběslavi strávila Helena Johnová pouze své dětství, pak se rodina přestěhovala do Prahy.

„Jsem rád a děkuji bechyňskému muzeu, že se podařilo uspořádat tuto výstavu. Helena Johnová byla pozapomenutá umělkyně. Její poslední individuální výstava se konala před 35 lety na Pražském hradě. Letos uplynulo 60 let od úmrtí této naší významné keramičky a profesorky Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze," uvedl Jiří Hořava.

Na komentovanou prohlídku se dostavilo kolem 15 obdivovatelů keramiky. Vyslechli si poutavé vyprávění Jiřího Hořavy, který pak ochotně odpovídal na zvídavé otázky návštěvníků. U jednotlivých výstavních vitrín vždy popsal vystavené artefakty.

Zmínil, že bílá keramika nechá vyniknout zdařilé modelaci. „U glazury již modelace trochu splývá. Helena Johnová uměla skvěle pracovat s barevnou glazurou. Všechno jsou to originály. Johnová vyjadřovala city pohybem, její tvorba vykazuje dynamiku. Výrazově je blízká zakladateli českého moderního sochařství Janu Štursovi. Inspiraci nacházela v přírodě podle příkladu svého otce a dědy," přiblížil Jiří Hořava tvorbu keramičky Johnové.

Některé knihy od Jiřího Hořavy si zájemci mohou v muzeu zakoupit. Další komentovaná prohlídka keramické tvorby Heleny Johnové by se měla s Jiřím Hořavou v bechyňském muzeu uskutečnit v srpnu.

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Eva 

    Reagovat

     

    Díky za upřesnění

    Vloženo 17.7.2022 20:55:58

  • Jiří Hořava 

    Reagovat

     

    Uvádím na pravou míru - neřekl jsem, že výstava před 35 lety se konala na pražském Hradě, ale v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Jiří Hořava.

    Vloženo 16.7.2022 13:04:03

  • Eliška 

    Reagovat

     

    Krásný článek, krásné setkání, krásná keramika!

    Vloženo 9.7.2022 08:20:46

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace