Rezignace Borise Johnsona aneb z bláta do louže pro Británii

Britové se tento víkend musí cítit, jakoby ohledně rezignace premiéra Borise Johnsona šlápli z hlubokého bláta do stejně hluboké louže.

Komentář Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boris Johnson promluvil před svým sídlem v Downing Street 10

Boris Johnson promluvil před svým sídlem v Downing Street 10 | Foto: Phil Noble | Zdroj: Reuters

Ano, Boris Johnson předstoupil ve čtvrtek po poledni před dřevěný řečnický pultík před dveřmi premiérského úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Jůn: Rezignace Borise Johnsona aneb z bláta do louže pro Británii

K radosti mnoha Britů – a zjevně i většiny konzervativní strany, vzhledem k historicky rekordní téměř šedesátce jeho odchod požadujících a rezignujících ministrů a náměstků – prohlásil, že opouští vedení strany a vlády.

Odchod bez omluvy

Většina pozorovatelů projev odsoudila za absenci omluvy za chaotické vedení země i strany, zatímco on tvrdil, že zodpovědná za jeho odchod je jakási mentalita stáda ve straně, které když se dá do pohybu, je odpor marný.

Zdůraznil, že zemi dal brexit a vakcínu proti covidu, podpořil Ukrajinu a ještě chtěl hodně dosáhnout. Vůbec nevyslovil termín rezignace, i když připustil, že většina strany chce jiného vůdce, ale dodal, že jeho „vynucený odchod je za nynější situace excentrický“.

Projev téměř vyzněl jako obvyklý premiérský brífink pro média: „Dnes jsem jmenoval kabinet, který bude vládnout stejně jako já, dokud nebude k dispozici nový vůdce.“

Co bude dále

Tou louží po morálním bahnu Johnsonova vedení plného zmatků, polopravd, nepravd a skandálů – včetně nejnovějšího, ohledně poslance Chrise Pinchera, obviněného ze sexuálního obtěžování – je skutečnost, že podle stoupenců by měl do září vést prozatímní vládu dosavadních zbylých ministrů.

Tedy místo do funkce logicky navrhovaného vicepremiéra Dominica Raaba.

To ovšem vyvolalo bouři protestů. Johnson by si tak mohl téměř tři měsíce upevňovat pozici a bránit novým řešením prachšpatné hospodářské situace.

Z vlivných veteránů strany se ozval například ex-premiér sir John Major: „Pro všeobecné dobro země by Johnson neměl zůstat v Downing Street – když není schopen dosáhnout důvěry sněmovny – o nic déle, než je nutné k hladkému předání moci.“

Major naznačil, že by mohla být změněna pravidla volby vůdce, o čemž má v pondělí jednat nově zvolený stranický Výbor 1922, volby organizující.

Přidal se i bývalý vicepremiér Margaret Thatcherové lord Michael Heseltine s tím, že vicepremiér Raab by měl dočasně převzít roli, a dodal:

„Je zcela jasné, že kdyby bylo Johnsonovi dovoleno setrvat ve funkci, bude se snažit prosazovat politická opatření, která by umocnila jeho pozici, takže to je nepředstavitelné.“

Heseltine také naznačil, že s Johnsonem odejde nepřátelská pobrexitová politika vlády vůči Evropské unii.

Podle očekávání se škodolibě vyjádřil i bývalý hlavní Johnsonův poradce Dominic Cummings a vzkázal Johnsonovi: „Buď rezignuješ a odejdeš, nebo Tě královna sesadí, jmenuje Raaba a Tebe policie eskortuje z úřadu.“

Podobné diskuse mezi poslanci pokračují i nyní. V pondělí večer bude jasno o novém složení Výboru 1922 a termínu odchodu Johnsona a vylučovací volby nástupce budou upřesněny. Na kandidátku či politický nekrolog je však zatím brzy.

Snad se Britům podaří onu pomyslnou louži rychle vysušit!

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Jan Jůn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme