Iktové centrum v Ústí nad Labem získalo diamantový status již podruhé

regiony

Evropská společnost pro cévní mozkové příhody potvrdila skvělé nastavení komplexního iktového programu v Krajské zdravotní.

Iktové centrum v Ústí nad Labem získalo diamantový status již podruhé
MUDr. Štěpánka Brušáková, MBA a MUDr. Ing. David Černík, Ph.D., MBA
9. července 2022 - 07:00

Úroveň a kvalitu procesů poskytované zdravotní péče pacientům s cévní mozkovou příhodou (CMP) každý rok hodnotí Evropská společnost pro cévní mozkové příhody (European Stroke Organisation, ESO) ve spolupráci s projektem Angels (Angels Initiative). Za rok 2021 bylo oceněno hned pět center Krajské zdravotní, a.s. (KZ).

Mezi ukazatele kvality patří nejen typ péče či celkový počet pacientů s CMP, ale zejména úroveň časné diagnostiky a specializované léčby jako je trombolýza či další intervence, neuromonitorace, rehabilitace, prevence závažných komplikací a léčba přidružených onemocnění.

Podle míry, jakou jsou plněna jednotlivá měřítka, může nemocnice dosáhnout na některé ze tří pásem (nejvyšší diamantové, platinové, zlaté). Čtyři centra KZ – nemocnice Chomutov, Teplice, Děčín a Ústí nad Labem splnila všechna kritéria a získala nejvyšší diamantový status. Nemocnice Litoměřice dosáhla na status zlatý.

„Centrum v Ústí nad Labem diamantový status získalo již podruhé v řadě, centra v Chomutově a Teplicích dokonce potřetí. Úspěch všech center jen potvrzuje skvělé nastavení komplexního iktového programu v rámci celé Krajské zdravotní,“ těší MUDr. Ing. Davida Černíka, Ph.D., MBA, vedoucího Komplexního cerebrovaskulárního centra Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z.



Iktové centrum v Nemocnici Most nemohlo být letos do tohoto hodnocení zahrnuto, protože vzniklo až v letošním roce a ceny hodnotí vždy péči za rok předcházející.

„Získání Diamantového statutu pro iktové centrum našeho oddělení je odměnou za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Diamantový status jsme získali potřetí za sebou, což nás řadí nejen k národní, ale i k evropské špičce,“ potvrzuje MUDr. Jiří Neumann, FESO, primář Neurologického oddělení Krajské zdravotní, a.s. – Nemocnice Chomutov, o.z.  

Ocenění byla vyhlášena na mezinárodní konferenci ESOC, která se konala v květnu v Lyonu, a slavnostně byla předána u příležitosti 50. výročního Cerebrovaskulárního kongresu na konci června v Mikulově.
 
(rp,usteckenovinky.cz,foto:krajskazdravotni)




Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif