Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Kingsman: První mise se snaží být komedií i válečným dramatem. Vše je v duchu „béčkových“ filmů

Vévoda Oxford (Ralph Fiennes) dokáže jako každý správný britský šlechtic střílet, šermovat a pít čaj po litrech foto: Disney+

/FILM NA VÍKEND/ Vévoda Oxford (Ralph Fienes) v roce 1902 slíbí své umírající ženě, že jejich syna Konráda (Harry Dickinson) nikdy nenechá zažít strasti a hrůzy války. K jeho veliké smůle se děj záhy stočí k machinacím první světové války, a aby Oxford svému slibu dostál, zapojuje se do silné zákulisní šachové hry proti takovým velikánům historie, jako jsou atentátník Gavrilo Princip nebo ruský mystik Grigorij Rasputin.
  10:38

Avšak nejen jimi za plentou jako figurkami hýbe anonymní zloduch s jediným cílem – totální likvidací Velké Británie (jak jinak). To ale ti nejlepší muži ve službách anglického krále Jiřího nemohou dopustit. Mladý Konrád taky nehodlá sedět s rukama v klíně a poslouchat otcovy námitky proti tomu, aby jako každý mladý muž mohl bránit svou zemi se zbraní v ruce. Uteče z domova a narukuje, aby se v první linii zúčastnil konfliktu, jaký svět ještě neviděl.

Špionážní série Kingsman prvním dílem z roku 2014 a pokračováním s podtitulem Zlatý kruh (2017) předvedla zábavnou variaci na zákulisí britských výzvědných služeb. Agenti byli stále charismatičtí a všehoschopní elegáni jako James Bond, ale kde se agent 007 v posledních filmech bral až příliš vážně, tam Kingsmani tíhli spíše k bezuzdné zábavě, často až akčnímu nonsensu. Nešlo o závratně inteligentní podívanou, ale díky rychle ubíhajícímu ději, příjemně sestříhané akci a skvělým hereckým výkonům to byla příjemná „popkornovka“.

Třetí díl s podtitulem Kingsman: První mise není plnohodnotným pokračováním. Veze se na vlně tzv. prequelů, tedy děl dějově zasazených před příběh původního díla. Znalost předchozích dvou dílů není potřeba. Stejně jako ony ale zručně míchá špionskou a historickou fikci s až teatrální akcí ve stylu komiksů. Kingsmani jsou ostatně také „komiksovka“, ačkoliv místo stále velmi populárních děl od Marvelu a DC filmařům posloužily grafické romány scenáristy Marka Millara a kreslíře Davea Gibbonse.

Nejvíce si tvůrci scénáře vyhráli právě na poli historické fikce, kdy jim dělalo očividnou radost proplétat historické postavy a přelomové události tak, aby to vypadalo, že všechno dění ve válečné Evropě byl jeden velký plán vyšinutého maniaka. Protože všichni jsou si dobře vědomi, jak válka ve skutečnosti dopadla, vytrácí se z filmu jakýkoliv moment překvapení, který u tohoto druhu fikce obyčejně bývá hnacím motorem.

KINGSMAN: PRVNÍ MISE

(The King’s Man, Velká Británie, 2021)

K vidění na: Online na Disney+

Žánr: akční

Režie: Matthew Vaughn

Scénář: Matthew Vaughn, Jane Goldman, Karl Gajdusek

Hrají: Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Matthew Goode, Harris Dickinson

Zbývá tuctový příběh o hrdinech zastavujících nevýslovného zloducha ne nepodobného padouchům z již výše zmíněných filmů o agentovi 007. Scénář je snad až na příběhovou linku mladého Konráda obdivuhodně prostoduchý, a přesto se snaží skákat z místa na místo. Všechno se tak nějak děje ne proto, že je to potřeba, ale aby se zkrátka něco dělo. Kingsman: První mise se tu snaží být komedií, jinde zase aspiruje na povrchní válečné drama. V každé z těchto poloh je ale film plný akce. Vše je v duchu „béčkových“ filmů s obrovským rozpočtem bombastické a nafouklé způsobem, aby nebylo potřeba nad tím přemýšlet.

Režie se ujal veterán prvních dvou filmů, Brit Matthew Vaughn. Ten je kromě kingsmanovské trilogie podepsaný pod pohádkovým Hvězdným prachem či pod kultovní „nařezávačkou“ Kick-Ass. Stejně jako předchozí díly i První mise stojí na hereckých výkonech. Ralph Fiennes v hlavní roli předvádí tradičně skvělý výkon. Běhá, skáče, střílí, šermuje a i v humorných scénách působí důstojně jako skutečný zástupce britské šlechty. Skutečnou hvězdou filmu je ale herec Rhys Ilans, kterého diváci mohou znát hlavně z menších seriálových rolí. Jeho Grigorij Rasputin je hřmotný, teatrální a děsivý zároveň. Dokonale pro sebe ukradne každou scénu, ve které se objeví.

Největší síla Kingsmana tkví v téměř obrazové dokonalosti. Snímek je prošpikován rychlou, dynamickou kamerou a působivými záběry. Akce má rovněž perfektní choreografii a zběsilé tempo. Důkazem budiž taneční scéna s Rasputinem, která je nepochybně jedním z vrcholů akčních filmů posledních několika let. Snímek nápady plnými hrsti rozhazuje na diváka a je jen na něm, kolik jich skutečně ocení. Pokud v letním parnu nechcete přemýšlet nad čímkoliv hlubokým a užít si trochu toho obrazového pozlátka, Kingsman: První mise by mohl být filmem přesně pro vás.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!