Vodní slalomář Michal Urban se propádloval na MSJ na vicemistra před Lukášem Kratochvílem

Čeští junioři v individuálním závodě světového šampionátu ve vodním slalomu získali  první medaile. Titul vicemistra světa na náročné trati v italské Ivree vybojoval kanoista Michal Urban, na stupních vítězů jej doprovodil celkově třetí Lukáš Kratochvíl. Po medailích sahaly i singlířky, o lepší umístění je však připravily penalizace a tak v napínavém závodě skončila Klára Kneblová čtvrtá, za ni se na pátém a šestém místě seřadily Adriana Morenová a Olga Samková.

Vraťme se ještě k úspěchu singlířů ke  stříbrnému Michalovi  Urbanovi  a k bronzovém  Lukášovi  Kratochvílovi, kteří v juniorské kategorii závodí prvním rokem a oba  v Ivree zažili svou premiéru.

Se záludnou a náročnou tratí si z českého pohledu nejlépe poradil Urban, přestože na 11. brance zaznamenal dvouvteřinovou penalizaci, jež ho nakonec připravila o světový titul.

Jak říkám ... 

„Upřímně mě ten šťouch mrzí, ale druhé místo je na moje první mistrovství světa rozhodně dobré a jsem nad rámec spokojený. Trať byla těžší než v kvalifikaci, popravdě mi moc nesedla, ale zkusil jsem to urvat a vyšlo to,“ zhodnotil v cíli novopečený vicemistr světa, jenž nestačil pouze na Australana Marka Crosbeeho.

„Je to bezvadné, vůbec jsem nečekal, že se takto umístím hned první rok coby junior. První půlka jízdy byla fakt dobrá a povedla se mi, v té druhé jsem měl dvě zaváhání. Jednou jsem málem netrefil branku, ale naštěstí jsem tam dojel, poté jsem poslední dvě protivody podjel. Ale s výsledkem jsem opravdu spokojený,“ okomentoval svou první juniorskou medaili na světovém šampionátu  také Lukáš Kratochvíl.

Třetí z kanoistů Tomáš Větrovský do finále nepostoupil, protože v semifinále skončil na 23. místě.

V kategorii singlířek měla česká výprava jako jediná trojnásobné zastoupení v elitní desítce, Češky však na medaili nakonec nedosáhly. Klára Kneblová šťouchla hned na první brance a ve spodní pasáži předvedla eskymácký obrat, čímž přišla o lepší umístění – i přesto z toho bylo solidní čtvrté místo.

Jak říkám ... 
„Popravdě s touto jízdou bych si vůbec nezasloužila medaili, takže mě ten malý odstup na třetí místo ani tolik nemrzí. To, co mě mrzí, je velká chyba ve spodní pasáži, ale co se dá dělat. Čtvrté místo je sice fajn, ale bylo by lepší, kdyby ta jízda byla dobrá. Na startu jsem kupodivu moc nervózní nebyla, ale hned od doteku na první brance jsem věděla, že ta jízda asi nebude úplně to, co bych si přála,“ přiznala loňská mistryně světa na kánoi Klára Kneblová, na níž se představí v sobotu 9. čerence 2022.

„Hodně jsem bojovala s nervozitou a taky se to vymstilo. První brána nebyla úplně povedená, pak to bylo celé rozpačité, udělala jsem několik velkých chyb. Ještě nejsem tolik vyzávoděná, abych to zvládala líp, ale doufám, že se to bude ještě zlepšovat. Určitě je to dobrý výsledek, jsem šťastná nejen za páté místo, ale za finále jako takové,“ komentoval pátou příčku, kterou  obsadila Adriana Morenová.

„Jsem ráda, že jsem skončila šestá, ale s jízdou vůbec nejsem spokojená. Stala se mi stejná chyba, jako v semifinále, snažila jsem se si na to dát pozor, ale bohužel se to opakovalo, převrátila jsem se tam a pak se to vezlo a nepovedlo se to. Ale finále pro mě bylo za odměnu a jsem ráda, že jsem v něm mohla nastoupit. Užila jsem si to, i když se úplně nepovedlo, a na zítřejší kajak se moc těším,“ komentovala závod třetí česká finalistka, Olga Samková.

Jedna z hlavních favoritek Evy Leibfahrt přišla o zlato doslova na poslední brance, kterou nezvládla projet a zaznamenala 50vteřinovou penalizaci. Z vítězství se tak radovala slovenská závodnice Zuzana Paňková, stříbro brala Španělka Nora Lopez a z bronzu se radovala Němka Lucie Krech.

DALŠÍ PROGRAM MISTROVSTVÍ SVĚTA JUNIORŮ A ZÁVODNÍKŮ DO 23 LET


Sobota, 9. července 2022

od 9:00            semifinále a finále C1M U23, C1W U23

od 14:00          semifinále a finále K1 junioři, K1 juniorky

Neděle, 10. července 2022

od 9:00            time trial extrémní slalom (K1M U23, K1 junioři, K1W U23, K1 juniorky)

od 15:35          čtvrtfinále, semifinále, finále


(Anna Hrbáčková, Kanoe.cz, SportovniListy.cz, foto: Kanoe.cz)