Kroměříž: Den uniformovaných sborů ozdobí historická letadla i přelet Gripenů

09.07.2022 20:38 | Tisková zpráva

Hned několik lahůdek v podobě historické i současné techniky a také atraktivní ukázky zásahů a dobových táborů armády nabídne letošní osmý ročník Dne uniformovaných sborů. Uskuteční se v sobotu 1. října od 10 do 17 hodin na kroměřížském letišti.

Kroměříž: Den uniformovaných sborů ozdobí historická letadla i přelet Gripenů
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„S partnery připravujeme velmi atraktivní program. K vidění budou například letadla z období druhé světové války, ale i moderní technika armády, policie, celníků či hasičů,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Armáda by měla předvést například 120 mm samohybný minomet PRAM a helikoptéru Mil Mi 171 nebo Mi 35. „Přislíben je také průlet letounů JAS 39 Gripen,“ řekl Evžen Petřík, předseda spolku Biskupští manové z Kroměříže, který akci spolupořádá. Moderní letadla doplní historické stroje. „Po třech letech diváci opět uvidí statickou repliku letounu Spitfire Mk. IX, k vidění bude i originální cvičný „warbird“ Boeing Stearman z roku 1940. Piloti budou mít zázemí v dobovém táboře letců RAF,“ dodal Petřík.

Lákadlem bude i historická technika armády. Letos se vůbec poprvé v Kroměříži představí americké stroje z druhé světové války – nákladní vůz GMC, pásový transportér Weasel a polopásový obrněný transportér M3 Halftrack. Tuzemské armádní vybavení zastoupí například obrněný automobil vz. 23 Želva, vozy Praga V3S, OT SKOT či BVP 1 a Bouře.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

„Připravena je i přehlídka československé armády 20. let minulého století, na kterou se na koni přijede podívat i náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i tábory československých legií, armády z 30. let, a to včetně výcviku jezdectva, i tábor takzvaných svobodovců připomínající vznik naší jednotky na východní frontě v roce 1942, která se například podílela na osvobození ukrajinského hlavního města Kyjev od nacistických okupantů,“ přiblížil Petřík.

Hasiči předvedou ukázku zásahu u dopravní nehody. Policisté chystají ukázky jízdní policie, služebních psů i policejní helikoptéry. Celníci přivezou velký mobilní rentgen a také stánek, ve kterém ukážou zabavené věci. Technické muzeum v Brně přiveze kromě obrněné techniky i několik variant vozidel Praga V3S, četnický autokar a dva historické autobusy, které budou návštěvníky vozit z výstaviště až k letišti. „O dalších částech programu budeme informovat později,“ doplnila vedoucí radničního odboru Útvar tajemníka Petra Svačinová.

Den uniformovaných sborů se i letos uskuteční pod záštitou Ministerstva obrany ČR. Pořádá ho město Kroměříž, spolek Biskupští manové z Kroměříže a Technické muzeum v Brně. Na akci se budou kromě hasičů, policie, armády, celníků a Technického muzea prezentovat i Československá obec legionářská, 14. skautský oddíl sv. Františka z Assisi a kluby vojenské historie. Vstup na akci je zdarma, koná se za každého počasí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…