Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Názory – Glosy

    Co se děje ve Slezském divadle v Opavě? (II) Vojtěch Spurný

    Co se podle vás ve Slezském divadle děje? Případně co to pro vás osobně znamená? Odpovídá dirigent a šéf operního souboru Slezského divadla Vojtěch Spurný.

    Ve Slezském divadle dochází k řadě personálních změn na nejrůznějších postech a souvisí to s osobou nového ředitele Aleše Kománka. 23.6. 2022 mi bez předchozího varování bylo oznámeno, že od září 2022 se mnou pan ředitel nepočítá a současně jsem byl podroben nátlaku ze strany jeho náměstka Ondřeje Bendy, abych odešel dobrovolně sám v srpnu s tím, že pak mi bude umožněno v divadle hostovat. Dále mi bylo řečeno, že pokud tak neučiním, budu vyhozen, protože ředitel a jeho náměstek „se mnou nejsou spokojeni“. Podotýkám k tomu, že od ledna 2022, kdy je pan ředitel ve funkci, jsem od něho nedostal žádnou výtku, důtku či jakékoliv jiné vyjádření, že by s mojí prací byl nespokojen nebo že by k ní měl vážné výhrady.

    Dirigent Vojtěch Spurný FOTO ARCHIV

    Současně pan ředitel rozhodl, že dojde ke změnám v příští sezóně, v níž jsem měl v souladu se svou smlouvou dirigovat dvě premiéry: Dvořákův Jakobín bude svěřen jinému dirigentovi a Gluckův Orfeus bude nahrazen jiným titulem. Byl jsem dotázán, zda bych nepřevzal podzimní premiéru barokního oratoria, přestože pan ředitel mi krátce po svém nástupu jasně sdělil, že tento titul bude v rukou hostujícího dirigenta a já mám v termínu premiéry jiné závazky.

    Pan ředitel v tisku šíří nepravdivé a zmanipulované informace nejen o tom, že jsem odmítl spolupráci, ale i o mých údajných manažerských pochybeních, přičemž je to právě on, kdo se za posledního půl roku dopustil řady chyb a omylů v řízení divadla (nepodepsané smlouvy hostujících umělců, nevyřešený kázeňský přestupek jednoho z našich sólistů, nezveřejněný dramaturgický plán příští sezóny, což je v přímém rozporu s vnitřním řádem divadla apod.).

    Rovněž zasáhl naprosto destruktivním způsobem do mé práce šéfa opery: např. zrušil červnovou inscenaci Dona Giovanniho několik týdnů před započetím zkoušek a protože nepodepsal smlouvy hostujících umělců, nikdo z nich nemá nárok na finanční náhradu, má námitky proti dvěma sólistům připravované opery Jakobín (oba u nás v minulosti zpívali a jeden z nich je nominantem na Cenu Thálie a čerstvým nositelem Ceny Jantar a hostuje v Národním divadle v Praze), odmítl akceptovat režijně dramaturgickou koncepci Jakobína, v níž jsme společně s režisérkou chtěli využít původní verze opery.

    Toto všechno vnímám jako zásah do autonomní oblasti práce šéfa opery – ředitel divadla by měl mít na starosti získávání financí a nezasahovat do práce šéfům souborů. Kromě toho mám ověřené informace, že za mým odvoláním stojí silná nátlaková skupina uvnitř divadla, tvořená několika sólisty a vedená korepetitorkou Libuší Vondráčkovou. Celá kauza má navíc politický rozměr – hovořil jsem o tom s náměstkem primátora pro kulturu panem Petrem Orieščíkem (ČSSD), který mne ujistil, že způsob mého odvolání a jeho načasování nepovažuje za dobré a že bych měl nadcházející sezónu uskutečnit podle svých představ. Na nejbližším zasedání rady města se chystal navrhnout odvolání pana ředitele „pro manažerská pochybení“. Bylo mu to však znemožněno, neboť za panem ředitelem Kománkem a jeho náměstkem Bendou (ANO) stojí primátor města Opavy ing. Tomáš Navrátil (ANO). A právě členové Hnutí ANO se nikterak netají tím, že opera v Opavě je drahá a její činnost by se měla ukončit, aby město ušetřilo!

    Pro mě osobně mé odvolání znamená nemožnost dokončit započatou práci a nečekané přerušení vztahů s operním souborem, kterému jsem věnoval poslední čtyři roky života a prožil s ním řadu úspěchů (v posledních svou letech jsou to např.: pět nominací na Cenu Thálie, tři nominace na Cenu Jantar, kladné ohlasy u publika i odborné kritiky a úspěšná hostování na operní přehlídce v Praze ad.).

     

    • Autor:
    • Publikováno: 10. července 2022

    Komentáře k článku: Co se děje ve Slezském divadle v Opavě? (II) Vojtěch Spurný

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,