Hlavní obsah

Johnsonovo sbohem přineslo Britům úlevu i zneklidnění

Právo, Milan Kocourek, Londýn

Johnson bojuje o svůj život, hlásaly londýnské Timesy ve čtvrtek na titulní straně nad fotografií urputně vyhlížejícího premiéra, který ve sněmovně prohlásil, že jeho odchod z funkce by znamenal odstranění konzervativců od moci na desetiletí.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson na návštěvě Kyjeva

Článek

To už byly v plném proudu rezignace ministrů jeho kabinetu a během dne počet odcházejících členů Johnsonovy administrativy přešel v politickou lavinu, která vyvrcholila jeho rezignací na funkci vůdce strany necelou hodinu po poledni.

Politický zpravodaj BBC dostal chuť na kávu, a jak řekl, během pár minut, než voda v konvici dosáhla bodu varu, odstoupili další tři ministři. BoJo, jak premiérovi říkají jeho přátelé, ztratil během několika hodin důvěru i mnoha z nejloajálnějších přátel ve sněmovně.

Dospěl proto k názoru, že jediným rozumným řešením je rezignace. Nicméně pohotově jmenoval do funkcí odstoupivších ministrů jejich nástupce.

Potlesk a smutek

O Johnsonovi a jeho vládě se nejrazantněji vyjádřil pracovník ostrahy hypermarketu Sainsburys ve Waltonu na Temži, sikh s turbanem. Řekl, že Johnsonovi nejvíc zazlívá neustále stoupající životní náklady a nehoráznou inflaci. „Pobírám průměrný plat 36 tisíc liber ročně, to je po srážkách 22 tisíc čistého. Když zaplatím hypotéku a další základní výdaje rodiny, v polovině měsíce mi zbude jen 200 liber, a to je žalostně málo.“ Johnson měl podle něj odejít už dávno.

Kdo nahradí Johnsona? Hlásí se první kandidáti

Evropa

Johnsonův pád vítá také Roger Darlington, autor životopisu Karla Kuttelwaschera, čs. nočního stíhače za druhé světové války. Jako člen labouristické opozice je přesvědčen, že vůdce labouristů Keir Starmer by byl lepším premiérem než Johnson, kdyby labouristé vyhráli ve volbách. To je ovšem velké kdyby – brzké volby Roger neočekává.

I když mnoho Britů premiéra tvrdě kritizuje za jeho mlžení a lhaní kolem večírků v Downing Street v době tvrdých opatření proti pandemii, která jeho vláda zavedla, Johnson se stále těší značné podpoře svých skalních stoupenců. Ti jsou všude, jak v parlamentu, tak mimo něj.

Britský premiér Boris Johnson oznámil rezignaci

Evropa

Ti, s nimiž jsem hovořil, zdůrazňují zejména jeho klíčovou roli během kampaně před referendem o britském členství v EU a prosazování brexitu po volbách roku 2019. Vysoce vyzdvihují jeho pomoc Ukrajině po zahájení ruské agrese. Většina Britů včetně jednoho z premiérových předchůdců Johna Majora si přeje, aby BoJo odstoupil ihned. Major řekl, že by měl z úřadu odejít bezodkladně a jmenovat svého nástupce jako prozatímního premiéra, tak aby se předešlo politické nejistotě.

Johnson to ale nehodlá učinit, jak opakovaně prohlásil. Považuje se za kapitána britské lodi, kterou musí kormidlovat až do zvolení svého nástupce. List The Daily Telegraph vyjádřil názory mnohých Britů titulkem pátečního vydání: „Premiérovo dlouhé odcházení ponechává Spojené království ve stavu paralýzy.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám