Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Boskovicích dnes končí festival pro židovskou čtvrť

Kraje: Jihomoravský / kir / ČTK / 10. července 2022 9:44
V Boskovicích dnes končí festival pro židovskou čtvrť

festivalová výstava v synagoze v Boskovicích
Autor: www.boskovice-festival.cz / Karel Šuster

Boskovice - Filmový program v kině Panorama otevřel 30. ročník Festivalu pro židovskou čtvrť v Boskovicích na Blanensku. U příležitosti jubilea pořadatelé pozvali řadu stálic, které se na festival opakovaně vrací, například kapely Už jsme doma nebo Tata Bojs. Přehlídka, které se každoročně účastní několik tisíc lidí, dnes končí.

Původně festival vznikl jako součást úsilí o záchranu židovské čtvrti. Po vyhlazení většiny boskovických židů za druhé světové války a 40 letech komunistické totality čtvrť silně zchátrala. Zánik už židovským památkám nehrozí, většina budov je opravená, festival tak mohl opustit původní název "pro záchranu a obnovu židovské čtvrti". Stále však přehlídka upozorňuje na boskovické památky a historii.

Festival se běžné letní nabídce vymyká šíří svého záběru. Kromě živé hudby nabízí také výstavy, exteriérové výtvarné instalace, filmové projekce nebo divadelní představení. Program také není koncentrovaný do jednoho oploceného areálu, odehrává se na více místech na zámku a ve městě.

Festivalových výstav je letos šest. V hlavních sálech Muzea regionu Boskovicka návštěvníci najdou videoinstalace Vladimíra Kokolii, v muzejních arkádách jsou malby, objekty či kresby Adama Kašpara. Nabídku doplňují třeba koláže a karikatury Adolfa Hoffmeistera v boskovické synagoze. Filmový program zahrnuje například profil režiséra Ivana Passera.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)