Napotřetí už to vyjde. Blíží se pražský koncert písničkářky Patti Smith

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 7. 2022 11:55
Koncert zpěvačky a básnířky Patti Smith, který byl dvakrát odložen kvůli protipandemickým opatřením, se v pražském Foru Karlín uskuteční přespříští úterý 19. července. Pětasedmdesátiletá Američanka do Prahy míří poněkolikáté. Stejně jako dřív má vyprodáno.
Patti Smith naposledy roku 2015 v pražské Arše připomněla 40. výročí alba Horses.
Patti Smith naposledy roku 2015 v pražské Arše připomněla 40. výročí alba Horses. | Foto: Lukáš Bíba

"Poslední dva roky byly ve znamení hledání nových a nových termínů. Už jste byli domluveni, vše se složitě přesouvalo a záhy přišel další posun. Ale zvykli jsme si," říká Milena Palečková, ředitelka pořádající agentury 10:15 Entertainment.

Patti Smith tentokrát dorazí v komorní sestavě. Doprovodí ji kytarista Jackson Smith, Tony Shanahan na basu a klávesy a Seb Rochford na bicí.

Agentura 10:15 první vystoupení básnířky a zpěvačky uspořádala v roce 1996. Američanka je v Česku známá mimo jiné díky spolupráci s písničkářem a emigrantem Ivanem Králem, který zemřel předloni ve věku 71 let.

Stejně tak ale Patti Smith ještě za časů komunismu podporovala český disent, například když na obalu části nákladu svého alba Radio Ethiopia z roku 1976 vyzvala k propuštění tehdy vězněného nehrajícího člena Plastic People of The Universe Ivana Martina Jirouse. "Obdivuji lidi v bývalém Československu, protože je hrozně těžké změnit kulturního ducha v zemi, která byla tak dlouho poznamenaná komunismem," řekla, když pak v roce 2014 navštívila festival Trutnoff.

Patti Smith se původně chtěla věnovat výtvarnému umění, divadlu nebo literatuře. Nakonec ale předčítání svých básní spojila s kytarovým doprovodem a roku 1975 vydala debutové album Horses. Mělo mimořádný úspěch a dodnes bývá řazeno k nejvýznamnějším rockovým nahrávkám všech dob.

Již na desce Horses hraje na kytaru, baskytaru a s vokály pomáhá Ivan Král. Ten účinkoval také na následujících nahrávkách Radio Ethiopia, Easter, obsahující velký hit Because the Night, a Wave. Pro tuto desku Král zpěvačce napsal známou skladbu Dancing Barefoot.

Because The Night v podání Patti Smith z roku 1978. | Video: VH1

Po roce 1980 si však Patti Smith dala dlouhou tvůrčí pauzu, a přestože roku 1988 přišla ještě s albem Dream of Life, znovu začala koncertovat až po 16 letech, v roce 1996.

Od té doby připravila ještě šest desek. Zatím poslední je Banga z roku 2012, nazvaná podle psa z románu Michaila Bulgakova Mistr a Markétka.

V posledních letech Patti Smith především koncertuje a píše. Začátkem roku 2010 vydala autobiografii Just Kids - Jsou to jen děti, za kterou obdržela významnou americkou Národní knižní cenu. Později přidala ještě knihy M Train, Oddanost či naposledy Rok opice. Všechny v českém překladu vydalo nakladatelství Dokořán.

"Vždy zásadně přesahovala obvyklé představy o rockové zpěvačce. Od dětství prahla po vzdělání, ve svých písních důsledně a promyšleně navazuje na předchůdce, vychází z hlubokých duchovních základů − a často se zabývá aktuálními společenskými tématy," napsal v Hospodářských novinách hudební kritik Jaroslav Riedel, který do češtiny převedl knihu Jsou to jen děti.

Agentura 10:15 Entertainment rovněž na 5. listopadu v pražské Arše chystá odložený koncert britské punkrockové kapely The Toy Dolls. Ta natočila přes 13 studiových alb a více než čtyři dekády vystupuje po klubech a festivalech.

 

Právě se děje

Další zprávy