Duben

Recenze: Pánský klub

Vydáno dne 09.07.2022
I v letních kinech bude k vidění tahle komedie, která vychází ze stejnojmenné divadelní hry, která běžela a ještě poběží v Divadle na Jezerce. 

 










 

Tam se těšila velice slušnému úspěchu, s filmovou verzí už to taková sláva nebude. Ale zase si v ní zahrál principál Jan Hrušínský. V hlavní ženské úloze se představuje jeho dcera Kristýna, přičemž tenhle Pánský klub má na svědomí její manžel Matěj Balcar. Nechybějí ani Zdeněk Žák, Milan Šteindler a Martin Leták. Oproti prknům, která znamenají svět, byli navíc obsazeni Bolek Polívka a Jiří Mádl. Všichni ztvárňují na erotice závislé týpky s rozličnými povahami, zaměstnáními i choutkami. Na starosti je bude mít psycholožka Linda, která zatím neměla příležitost získat větší porci zkušeností. Ani ve svém oboru, a vlastně ani co se partnerských vztahů týče.

Pakliže velká nadsázka na divadle funguje, na stříbrném plátně tomu tak být nemusí. Třeba Eda (Šteindler) pracuje v cyklistickém krámu. A přestože má svoji ženu Nelu Boudovou rád, stejně nahání „samičky“ na internetu, kór když mají na seznamkách přezdívky typu Devilka666. Jeho neomalenost leckdy naprosto postrádá známky jakéhokoli slušného chování. Cyril (Mádl) je naopak zdrženlivější, tedy pro Edu a jeho jízlivé poznámky snadný cíl. Má manželku Hanku Vagnerovou, která je evidentně zcela mimo jeho ligu. S ní vychovává dvě děti a učí na střední škole, kde začíná nacházet čím dál větší zalíbení ve studentkách. Gigi (Žák) je starší rocker, Přemek (Polívka) už má taky svoje roky, a také nápadnici Danu Syslovou.

No, a z vysoké školy odejitý Martin (Leták) by strašně rád sbalil svou kolegyni z call centra Patricii Solaříkovou/Pagáčovou. Ze všech pěti individuálních linek, které sledujeme mimo sezení, jest právě tahle nejzajímavější a rozhodně taky nejromantičtější. I proto, že k poražení soka bude nutné přijít s nějakým velkolepým gestem. Akorát toto velkolepé gesto bude dobré nezvorat. Teď nechme úplně stranou fakt, že se znovu řeší s klienty pochybné telefonáty jak z alternativní reality. Zato počínající vztah mezi Cyrilem a Lindou zaujme. Dokonce až do té míry, že jim vzájemnou náklonnost upřímně přejeme.

 










 

Ovšem nejpodstatnější zůstávají ta společná sezení, která sem tam naruší něco neočekávaného (pěstní útok, přitomnost malého chlapce, vpád manželky). Sice se v nich dozvíme lidová moudra o manželství a rozdílných přístupech mužů a žen, stejně tak jako bude namítnuto, že určitý typ nevěry může být ku prospěchu, ale že bychom se dočkali něčeho objevného či alespoň úderné pointy, tak to ne. Jasně, jedná se o komedii, takže se to na jednu stranu dá odpustit, leč na tu druhou bychom přece alespoň měli mít čemu se zasmát. A k tomu dostaneme znovu pramálo příležitostí. Nejsvětlejší výjimkou potvrzující pravidlo bude pokec v parku před cvičícími ženami.

Pánský klub nedělá zbytečné odbočky a prvoplánově se zabývá jenom tím, co je uvedeno v synopsi. To lze vlastně brát jako plus. Veliké mínus naopak představuje fakt, že si tvůrci před závěrem patrně řekli: „No, doteď byl ten film docela dobrej, tak co kdybysme ho shodili něčím totálně ujetým? Přece z tý řady současnejch komedií nechceme moc vybočovat.“ Proto asi nebyl zájem vymyslet více vtípků, pro které v rámci situací, v jakých postavy uvidíme, nepochybně prostor byl (sem patří i návštěva kina, ve kterém běží biják ve stylu Nahoty na prodej). Film podle divadelní hry může být hodně povedený. Takových příkladů bychom našli dost a dost. Nicméně Pánský klub měl raději zůstat pouze na jevišti. Proto nezbývá, než dodat, že ke zhlédnutí bude určitě lepší tento Dámský.

FOTO: Falcon
Hodnocení autora: 4/104/104/104/104/104/104/104/104/104/10
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz