Slavný včelař chová několik milionů včel. Mají svoje zákonitosti a člověk se musí přizpůsobit, říká

12. červenec 2022

Opravdu mají medvědi rádi med? A co by Evžen Báchor poradil začínajícícm včelařům? Poslechněte si zajímavý rozhovor o včelách a o tom, jak to chodí v úle. Další rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Evžen Báchor z Pardubic chová včely už od dětství a v okolí je tím velmi známý. Každé včelstvo se skládá až ze 100 000 jedinců. Evžen má 75 včelstev, a stará se tak o několik milionů pilných včeliček.

Evžen Báchor ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Musí o ně dobře pečovat. Ani sebemodernější úl totiž automaticky nezaručí, že se v něm budou včely cítit spokojené. „Mají přesně daný program, svoje zákonitosti a tím se řídí. Člověk je nemůže přeměnit,“ vysvětluje.

Čtěte také

„My se můžeme přizpůsobit a vytvořit jim takový domov, aby se jim tam líbilo. Stalo se mi, že jsem udělal jednou špatný úl. Byly tam asi dva měsíce a ulítly. Řekli si: Tady my bydlet nebudeme,“ vzpomíná dnes s úsměvem.

K tomuhle krásnému a důležitému poslání vede i svoje vnoučata Nelu a Davida. Co všechno už děti pod vedením dědy umí? A jak to vypadá v úlu? Poslechněte si neuvěřitelně zajímavý podcast o včelách.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , kpe
Spustit audio

Související