Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Názory – Glosy

    Co se děje ve Slezském divadle v Opavě? (IV)

    Zveřejňujeme Tiskovou zprávu, kterou „vedení divadla“ vydalo k některým tvrzením v materiálech, jimiž Týdeník Region Opavsko otevřel veřejnou polemiku. Není však zřejmé, kdo stojí za vedením divadla, když se vede polemika s jedním z uměleckých šéfů. Také je zarážející, že Tisková zpráva není vyvěšena na stránkách Slezského divadla a nepodařilo se mi objevit, jestli byla vůbec zveřejněna. Na vyžádání ji Divadelkám poskytl Vojtěch Spurný, z jeho vyjádření pro DN (Co se děje ve Slezském divadle v Opavě II) také vyplývá, že nepřijal vysvětlení své „výpovědi“ v této zprávě. Ze zprávy vyplývá, že mu ředitel Kománek oznámil úmysl ho od nové sezóny z postu odvolat skutečně až na konci této sezóny, tedy velmi nestandardně. Vojtěch Spurný také odmítl tvrzení, že by na informaci „reagoval útěkem z divadla a následně nemocenskou“, jak se ve zprávě uvádí. Divadelní noviny, přestože se situací v divadle dlouhodobě zabývají, tiskovou zprávu neobdržely. Komentoval Josef Herman.

    Slezské divadlo Opava. Foto archiv města Opava

    Tisková zpráva–01.07.2022

    Vyjádření vedení Slezského divadla k nepravdivým výrokům v Týdeníku Region Opavsko ze dne 28.06.2022

    Vážené dámy a pánové,

    Týdeník Region Opavsko otiskl mnoho nepravdivých výroků ve vydání ze dne 28.06.2022. Alespoň některé z nich je potřeba uvést na pravou míru.

    Vedoucí obchodního oddělení dostala výpověď – nepravdivá informace

    Asistentka ředitele dostala výpověď – nepravdivá informace.

    Šéf opery dostal výpověď – nepravdivá informace.

    Pan Vojtěch Spurný, šéf opery, žádnou výpověď nedostal. Bylo mu pouze oznámeno,  že máme v úmyslu udělat změnu na pozici šéfa opery. Nadčasovým rámcem této změny jsme byli připraveni vést diskuzi, abychom došli k vyváženému rozhodnutí, které bude co nejlépe zohledňovat zájmy našeho divadla. Zároveň jsme vyjádřili vstřícnost pro případná jeho další hostování. Pan Vojtěch Spurný na to reagoval útěkem z divadla a následně nemocenskou.

    Informace o bossingu a šikaně zaměstnanců – Pan náměstek Petr Orieščík byl 1. července  2022 informován na schůzce s odbory divadla, že odbory o takové skutečnosti nejsou a nebyly žádným zaměstnancem informovány. Ředitel divadla Aleš Kománek důrazně odmítá jakékoliv podobné nařčení. Jedná se tedy o nepravdivou informaci.

    „Pan Houžva nastoupil 1. dubna, ale až do svého odchodu 12. května s ním nebyla uzavřena pracovní smlouva.“ 

    Pan Marcel Houžva, poskytoval služby Slezskému divadlu na základě smlouvy. Nejednalo se však o pracovněprávní vztah, nýbrž o vztah obchodní. Pan Houžva nebyl nikdy zaměstnancem Slezského divadla Opava. Spolupráce s panem Houžvou, přestávala být pro Slezské divadlo přínosná, a při zvyšujících se finančních nárocích, byla ukončena.

    „Ukázalo se, že ředitel Kománek už teď z rozpočtu divadla zaplatil zálohu pětačtyřicet tisíc korun na projektovou dokumentaci, která má stát ve výsledku sto tisíc.“

    Zálohová faktura byla vystavena na 17 250 Kč. Částka, kterou bude Slezské divadlo hradit za podklady pro přebudování prostor bývalé divadelní kavárny, bude významně (násobně) nižší, než uvádí Region Opavsko. Jedná se tedy opět o nepravdivou informaci.

    V průběhu příštího týdne přineseme bližší informace o perspektivě Slezského divadla v Opavě, o úsilí naprosté většiny zaměstnanců všech složek pozvednout kvalitativní uměleckou úroveň i profesní a profesionální vztahy v divadle a jeho služby veřejnosti a zároveň zveřejníme informace o organizované skupině několika málo lidí, která se ve spolupráci s Týdeníkem Region Opavsko snaží rozvoj divadla překazit prostřednictvím útoků na jeho dobré jméno i dobré jméno města s jediným cílem pokusit se tímto účelovým jednáním rozvrátit vztahy mezi zaměstnanci Slezského divadla, Magistrátem města Opavy a veřejností, aby tato organizovaná skupina mohla prosadit své osobní zájmy na úkor divadla a veřejnosti.

    • Autor:
    • Publikováno: 11. července 2022

    Komentáře k článku: Co se děje ve Slezském divadle v Opavě? (IV)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,