Lanškroun: Městem povede dálnice pro cyklisty

11.07.2022 10:29 | Tisková zpráva

„Česko jede“, to je projekt optimalizace vedení dálkových cyklotras po celé České republice. Tyto trasy představují něco jako „dálniční síť“ pro cyklisty, zároveň ale mohou být využívány i k běžné dopravě do práce nebo do školy. Dlouhodobě tak probíhají jednání o propojení Královehradeckého, Pardubického a do budoucna i Olomouckého kraje dálkovou cyklotrasou, která nese označení číslem osm. Ta nahradí stávající cyklotrasu č. 14, která na území Pardubického kraje zatím nebyla realizována. Dálková cyklotrasa č. 8 povede v koridoru Děčín – Česká Lípa – Liberec – Jičín - Hradec Králové – Týniště nad Orlicí – Choceň – Ústí nad Orlicí – Česká Třebová - Lanškroun – Hoštejn – Rýmařov – Krnov – Opava – Ostrava.

Lanškroun: Městem povede dálnice pro cyklisty
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Tento koordinačně velmi náročný projekt v Pardubickém kraji zaštiťují nejen jeho zástupci, ale také mnoho dalších zapojených subjektů. Jednání se účastní zástupci dotčených komunálních samospráv, regionálních spolků a dobrovolných svazků obcí, národní a krajští cyklokoordinátoři, zástupci Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko, Euroregionu Glacensis a Klubu českých turistů.

„Pardubický kraj společně s Královéhradeckým krajem dlouhodobě hledal řešení, které komfortně a bezpečně cyklisticky propojí oba kraje, a pokud to bude možné, vyhne se silně frekventovaných úsekům komunikací pro motorová vozidla. Jsem velmi rád, že jednání vyvrcholila shodou všech účastníků na vedení dálkové cyklotrasy nově označené číslem 8 a že už nyní jsou vyznačovány vybrané etapy této cyklotrasy. Velmi si cením aktivity starostů v dotčeném území, kteří vybaveni místní znalostí terénu a kladným vztahem k cyklistice přispěli k urychlení celého procesu,“ uvádí Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje pro cestovní ruch.

Na území Pardubického kraje by měla cyklotrasa vést přes úsek dlouhý asi 80 km. Trasa vede od Týniště nad Orlicí nivou řeky Tiché Orlice, do Pardubického kraje vstupuje v Chocni (místní část Plchůvky), z Chocně pokračuje v souběhu se stávající dálkovou cyklotrasou č. 18 až do Ústí na Orlicí, z Ústí nad Orlicí nahradí cyklotrasu č. 4061 do České Třebové. Dále trasa povede přes Rybník, Třebovice do Lanškrouna a pardubické území opustí u Hoštejna. Realizace bude rozdělena na několik etap, které budou prováděny postupně podle připravenosti infrastruktury na jednotlivých územích a finančních možností.

Předseda Klubu českých turistů pro Pardubický kraj na posledním jednání potvrdil, že do konce června proběhne značení dálkové cyklotrasy v již připravených úsecích Choceň-Brandýs nad Orlicí a Ústí nad Orlicí-Rybník. Na jaře roku 2023 bude proznačen úsek Lanškroun – Hoštejn. Pardubický kraj v letošním roce poskytne Klubu českých turistů příspěvek ve výši 390 tis. Kč na výdaje spojené se značením tras.

Zatím poslední jednání v rámci Pardubického kraje se uskutečnilo právě v Lanškrouně v pátek 3. června. Vyřešit je potřeba úsek mezi obcí Rybník u České Třebové a Lanškrounem, kde momentálně není připravena základní cyklistická infrastruktura. Dobrovolný svazek obcí LANŠKROUNSKO již zahájil projektové přípravy na výstavbu cyklotrasy v úseku Třebovice – Lanškroun. Cyklotrasa by tak mohla navázat na původní záměr propojení Lanškrouna s Českou Třebovou, jehož první etapa se uskutečnila v podobě výstavby cyklostezky Lanškroun – Rudoltice v roce 2012. Zbývající úsek v délce asi 6,3 km vede z části po asfaltových cestách, lesní cestě a stávající cyklotrase 4062. Tato trasa, která byla vytipována společně se zástupci KČT, počítá mimo jiné s využitím části starého opuštěného drážního tělesa. DSO LANŠKROUNSKO již zahájilo jednání o bezúplatném převodu drážního tělesa s vlastníkem, kterým je Správa železnic. Projekt počítá také se vznikem zázemí pro cyklisty, jako jsou odpočívky, lavičky, osvětlení nebo třeba dobíjecí stanice pro elektrokola. Začít by se mohlo v příštím roce, pokud se podaří využít vhodný dotační program.

„Jsem velice rád, že se nám po řadě jednání na krajských úrovních podařilo vyjednat tzv. jižní variantu a dálková cyklotrasa č. 8 povede přes Lanškroun. Tento úspěch cítím zároveň jako velký závazek co nejdříve s využitím dotací vybudovat chybějící část úseku Třebovice-Rudoltice. Obyvatelům Lanškrounska se tak otevře nová cesta do orlického cyklo království a dál až na sever Čech,“ uzavírá radní Hynek Brýdl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…