Hlavní obsah

Pohoda s Nickem Cavem i ukrajinským rapem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyprodaný pětadvacátý ročník největšího hudebního svátku na Slovensku, festivalu Pohoda skončil. Po dvouleté pandemické pauze se vrátil na trenčínské letiště v plné síle. Řediteli Michalu Kaščákovi a jeho týmu se podařilo připravit kromě kvalitního programu, jemuž vévodili Nick Cave, Lianne La Havas, Black Midi, Sigrid, Lash & Grey nebo Richie Hawtin, možná to nejdůležitější. Přátelské a naprosto pohodové prostředí.

Foto: Facebook Pohoda

Nick Cave na pódiu trenčínské Pohody.

Článek

Čtvrteční program zahájil speciál na počest loni zesnulého Mira Žbirky. Svou temnou rockovou kazatelnu pak na více než dvě hodiny otevřel Nick Cave. Slavný Australan se na Pohodu vrátil po devíti letech. Viditelně si vystoupení on i celá kapela The Bad Seeds užívali.

Pátek už nebyl k návštěvníkům, co se počasí týče, tak vlídný. Na náladě jim to ale neubralo. Norská popová princezna Sigrid přijela s novou deskou How To Let Go. Vystoupila také ukrajinská raperka Alyona Alyona. Původní profesí učitelka v mateřské škole často mluví o tom, jak ji děti naučily radovat se z maličkostí. „Přála bych si, aby lidé v celém světě poznali naši skvělou ukrajinskou hudbu,“ zmínila v rozhovoru pro Právo.

V pátek vystoupili britští The Libertines, jeden z největších zážitků připravili jejich krajani Wolf Alice, mimořádný výkon předvedli Lash & Grey. Slovenské duo tvoří zpěvačka a skladatelka Kristína Mihaľová a kytarista Jakub Šedivý.

Noc patřila milovníkům porůznu fúzované hudby. Ukrajinští Go_A lákali na etno-taneční dynamiku a rozdováděný britský DJ Sam Shepherd aka Floating Points „předskakoval“ Flumovi z Austrálie.

Sobotní hvězdy Black Pumas nakonec nevystoupily, přesto se na hlavním pódiu děly pozoruhodné věci. Nejprve v pozdním odpoledni zahrála americká indierocková kapela Snail Mail. „Tak lidi, co je? Jsme z Ameriky,“ snažila se rozseknout vlažné přijetí publika zpívající kytaristka Lindsey Jordan. Skupina hrála slušně, ale frontmanka místy působila společensky unaveně. Anebo byla jen prachobyčejně unavená, což se projevilo na jejím hlase.

O přesně opačný zážitek se postarala britská zpěvačka Lianne La Havas. Napůl Řekyně a napůl Jamajčanka předvedla pozitivním nábojem a úsměvy pulzující vystoupení.

Po půlnoci plochu letiště prozářila chytlavá audiovizuální show FVLCRVM slovenského hudebníka Pišty Kráľoviče. Byl to nečekaně ohromující zážitek a překvapení festivalu.

Velký potlesk si vysloužily také hvězdy britské progrese Black Midi či slovenská alternativní klasika Bez ladu a skladu, kterou spoluzakládal šéf festivalu Michal Kaščák.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám