Kdo nahradí Johnsona? O post nového britského premiéra se zatím uchází 11 politiků

Dosud svou kandidaturu na lídra konzervativní strany a nového premiéra Spojeného království oznámilo jedenáct politiků. Mezi nimi jsou jak současní a bývalí ministři, tak i poslanci. Podívejte se na profily kandidátů, kteří mají možnost nahradit odcházejícího ministerského předsedu Borise Johnsona.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Možní budoucí premiéři Velké Británie

Možní budoucí premiéři Velké Británie | Foto: iRozhlas

Rashi Sunak | Foto: Daniel Leal | Zdroj: Reuters

Rishi Sunak

Současný favorit číslo jedna. Sunak se chce soustředit na ekonomiku, dokud se ale nezlepší, nebude snižovat daně. Byl jeden z prvních, kdo opustil kabinet Borise Johnsona, ve kterém byl ministrem financí. Poprvé se stal poslancem v roce 2015. Nedávno se objevily kontroverze ohledně jeho ženy, která údajně neplatila daně a porušila protipandemická opatření.


Liz Truss | Foto: Peter Nicholls | Zdroj: Reuters

Liz Trussová

Je druhou favoritkou na pozici nového britského premiéra. V Johnsonově vládě je ministryní zahraničí. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se stala velmi viditelnou postavou kabinetu. Vyjednávala také pobrexitové a mezinárodní obchodní dohody. Poprvé byla poslankyní zvolena v roce 2010. Před Johnsonovou rezignací mu vyjádřila podporu. V pozici premiérky chce snižovat daně.


Penny Mordaunt | Foto: Simon Dawson | Zdroj: Reuters

Penny Mordauntová

V průzkumech si drží třetí místo. Boris Johnson ji jmenoval poradkyní pro obchod. Předtím byla, jako první žena, ministryní obrany ve vládě Theresy Mayové, ze kterého byla zhruba po půl roce odvolána. Poslankyní je od roku 2010. Dříve byla i ve vládě Davida Camerona. 


Tom Tugendhat | Foto: Peter Nicholls | Zdroj: Reuters

Tom Tugendhat

Chtěl by snížit sociální pojištění a daně na paliva. Je bývalým vojákem, sloužil v Iráku a Afghánistánu. Vymezuje se proti populismu a vadilo mu, jakým způsobem spojenci opustili Afghánistán. Poslancem je od roku 2015. V současnosti vede zahraniční výbor Dolní sněmovny. 


Jeremy Hunt | Foto: Peter Nicholls | Zdroj: Reuters

Jeremy Hunt

Jako premiér by chtěl snížit daně podnikatelské sféře, a jakmile se zlepší ekonomika, tak i daně ostatní. Podniká ve vzdělávání. Je poslancem od roku 2005. V roce 2019 byl druhý ve volbách nového premiéra, ve kterých ho Johnson porazil. Ve sněmovně se soustředil na kulturu, zdravotnictví a zahraničí.


Sajid Javid | Foto: Phil Noble

Sajid Javid

Chtěl by se soustředit na snižování daní jak pro privátní, tak korporátní sektor. Poslancem je od roku 2010. Již v roce 2019 se ucházel o premiérský post, ale ze čtvrtého místa podpořil Borise Johnsona, díky čemuž se stal ministrem zdravotnictví.


Nadhim Zahawi | Foto: Phil Noble | Zdroj: Reuters

Nadhim Zahawi

V současné době je ministrem financí. Jako premiér by se soustředil na snižování daní a navýšení financí v obraně. Dříve založil analytickou firmu YouGov, poslancem se stal v roce 2010. Byl ministrem pro vakcinaci, později se stal ministrem školství.


Suella Braverman | Foto: John Sibley | Zdroj: Reuters

Suella Bravermanová

Chtěla by, aby Spojené království opustilo Evropský soud pro lidská práva. Také by snížila DPH na energie. Ve vládě Theresy Mayové byla jednu dobu ministryní pro odchod z EU. Poslankyní je od roku 2015, již dříve vyzvala Johnsona k rezignaci.


Priti Patel | Foto: Matt Dunham | Zdroj: Reuters

Priti Patelová

Jako poslankyně dlouhodobě lobuje za výrobce tabákových výrobků a alkoholu. Byla ve vládě Theresy Mayové, musela ale rezignovat kvůli tajným jednání s izraelskými politiky. Podporovala brexit a Borise Johnsona nazvala jediným, kdo jej může zachránit. V jeho první vládě byla ministryní vnitra. V současnosti se přidala k politikům, kteří Johnsona vyzvali k rezignaci.


Grant Shapps | Foto: Phil Noble | Zdroj: Reuters

Grant Shapps

Jako premiér by snižoval daně a provedl ekonomické deregulace. Byl ministrem ve vládách Davida Camerona a Borise Johnsona. Poslancem se stal v roce 2005. Dříve rezignoval na svůj post ve vládě kvůli údajné šikaně.


Kemi Badenoch | Foto: Kemi Badenoch MP

Kemi Badenochová

Chce snižovat regulaci a menší daně. Je poslankyní od roku 2017. Dříve byla ministryní ve vládě Borise Johnsona, na pozici rezignovala.

 

Nejprve volí poslanci, poté členové

Každý kandidát potřebuje podporu minimálně osmi poslanců, aby mohl vstoupit do boje o lídra konzervativní strany a stát se premiérem. V prvním kole volí poslanci, a vypadávají všichni s méně než 18 hlasy. I ve druhém kole volí poslanci, hranice pro vítězství se ale zvyšuje na 36 hlasů. Proces se opakuje do té doby, dokud nezbudou dva kandidáti. O těch potom hlasuje celá členská základna konzervativní strany. Vítěz se stane lídrem konzervativců a ministerským předsedou.

Podle Jaromíra Marka ze zahraniční redakce Českého rozhlasu se však volba výrazně urychlí. Údajně se plánuje opustit od minimální podpory 8 poslanců, který se rovnou zvedne na 36. Konzervativci chtějí tak zajistit, aby se o pozici šéfa strany hlásili jen vážní kandidáti, kteří mají velkou podporu. 

„Hlasovat se má začít už tuto středu a do čtvrtka 21. července, kdy se dolní komora rozejde na letní prázdniny, tak už by měl být znám ten finální duel nebo respektive ti, kteří budou v tom finálním duelu, ti dva poslední kandidáti a o nich potom budou korespondenčně hlasovat členové Konzervativní strany. No a ideálně někdy v průběhu září bychom měli a především Britové znát jméno lídra konzervativců a nového britského premiéra,“ dodává Marek.

Jiří Čaník Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme