Na elektrickou kytaru z Jílového hrál Eric Clapton i ZZ Top. Kytary z dílny Petera Jurkoviče jsou k vidění v jílovském muzeu

12. červenec 2022

Regionálním muzeum v Jílovém u Prahy připomíná životní příběh kytaráře Petera Jurkoviče. Mezi zákazníky, kterým postavil nástroj na míru, patří Ivan Hlas, Norbi Kovács, Janek Ledecký nebo baskytarista Vladimír Guma Kulhánek. Výstava návštěvníkům přibližuje vznik elektrické kytary od prvních nákresů a výběru dřeva až po naleštěný hudební nástroj.

Doktor přírodních věd Peter Jurkovič pověsil ve čtyřiceti letech vědeckou kariéru na hřebík a šel za svým snem. V Jílovém u Prahy vybudoval kytarářskou dílnu. Do malého města se za ním začali sjíždět věhlasní kytaristé z domova i ze světa.

„Petr Jurkovič byl strašně zajímavá osobnost, co se týče přístupu vůbec k životu. Takže jeho vědecká kariéra parazitologa ho poznamenala na celý život, a když začal ve čtyřiceti letech dělat kytary, tak to byl stejný postup jako ve vědě. Prostě bádal, bádal, až vybádal, jak ta kytara má vypadat,“ vysvětluje spoluautor výstavy a autor dokumentárního filmu Bluesmann Michal Rákosník.

„Zásadní spojení přišlo ve spojení s výtvarníkem Stefanem Milkovem,“ myslí si Michal Rákosník. „Díky tomu vznikly unikátní designové nástroje. Byly to dárky pro světové muzikanty, kteří sem jezdili, a Milkov s Jurkovičem se tím opravdu bavili.“ Připomíná ještě, že Peter Jurkovič byl sám muzikant, takže svým zákazníkům skvěle rozuměl a věděl, co chtějí.

Kytary z dílny Petera Jurkoviče

V roce 2015 Peter Jurkovič podlehl vážné nemoci. Bylo mu pouhých 64 let. Za svůj život vyrobil zhruba tisícovku nástrojů. Kytary z jeho dílny mají ve sbírkách hudebníci z celého světa. S přípravou výstavy hodně pomohl Peterův syn Marek, který měl schované věci z otcovy dílny. K vidění jsou proto nejenom kytary a rozpracované hudební nástroje, ale také autentické předměty jako Peterův sešit s texty písniček, katalog zakázek nebo fotografie ze soukromého archivu.

Návštěvníci Regionálního muzea v Jílovém u Prahy si mohou také prohlédnout místa a podniky, které Jurkovič se svými slavnými kolegy navštěvoval. Díky synovi Markovi se v Jílovém již po sedmé koná festival Jurkovič Open Air. Máte tak příležitost vidět a slyšet naživo několik majitelů kytar z dílny Petra Jurkoviče. Festival se letos koná v sobotu 16. července v zahradách za muzeem. Výstava potrvá do 28. srpna 2022.

Spustit audio