Číšník přes 200 na hodinu, recepční stovku. Jaké brigády mladí v létě dělají a za kolik?

Číšník, který v restauraci točí pivo

Kolik si letos vyděláte na brigádě?

Číšník si vydělá i přes 200 korun na hodinu, pomocník na stavbě 140 a recepční na masážích nebo průvodce v muzeu stovku. Redakce CNN Prima NEWS se ptala mladých lidí, na jakou brigádu během letních prázdnin nastupují a za kolik. Někteří přes léto pracují co nejvíce, aby si vydělali na auto nebo na školní rok, jiní si užívají „pohodovou a nenáročnou“ brigádu, za kterou ale moc peněz nedostanou. I přesto ale průměrné mzdy rostou.

„Už pátou sezónu dělám v hospodě číšníka. Dostávám 180 korun na hodinu plus spropitné od zákazníků, dohromady mám tedy plus minus 240 korun na hodinu,“ popsal pro CNN Prima NEWS dvacetiletý Petr B., který pracuje v restauraci v jižních Čechách nedaleko Veselí nad Lužnicí.

Ví, že dostává podstatně více než jeho vrstevníci. Zároveň se snaží chodit na co nejvíce směn, protože si chce vydělat na auto. „I když mám maturitu z oboru stavebnictví, pořád zůstávám za barem. Mám tam víc peněz a hlavně super kolektiv studentů podobně starých jako já, což je k nezaplacení. Navíc rád pracuji s lidmi,“ vysvětlil.

Podobně si práci v restauraci přes prázdniny pochvaluje i třiadvacetiletá Blanka Š. z jižních Čech. I když jde o náročnou práci, bývá „na place“ i patnáct hodin denně, aby si přes léto vydělala co nejvíce. Na hodinu má 130 korun plus „dýška“, což jí dává až 160 korun za hodinu. Záleží ale na tom, kolik zrovna přijde do restaurace lidí.

„Vydělám relativně dost peněz za krátký čas, protože pracuji hodně hodin. Je tu fajn šéfka, dobré jídlo, možnost přespání. Navíc jsem v okolí nenašla lepší nabídku,“ vysvětlila CNN Prima NEWS.

Podstatně menší plat má devatenáctiletá Tereza T., která dělá číšnici v hospodě v autokempu. Výrazné spropitné od zákazníků jí ale finanční odměnu navyšuje. „Dostávám 90 korun na hodinu, o víkendu nebo o svátcích něco navíc. I s dýškama mi to dává přibližně 140 korun na hodinu,“ uvedla.

„Na brigádu chodím podle toho, jak se domluvím s majitelem – někdy jenom víkend, někdy pět dní v kuse a jindy 14 dní, když je hodně práce. Nejnáročnější to je na začátku léta, když začínají prázdniny a v Česku jsou navíc svátky,“ popsala. Brigádu má ale blízko domovu, dlouhodobě se zná s majitelem, a i když to není vždy jednoduché, má tuto práci ráda.

Práce v oboru za dobré peníze

Vydělat se dá přes léto i na stavbě. „Chodím tam od pondělí do pátku a mám 140 korun na hodinu,“ řekl CNN Prima NEWS devatenáctiletý Jakub B., který v květnu odmaturoval na stavební škole. Brigádu si vybral kvůli praxi v oboru, zároveň si ale vydělá i na školní rok. „Většinou provádím jednoduché práce, třeba bourám, uklízím a podobně. Občas si ale zkusím i něco odbornějšího, nedávno jsem třeba stavěl sádrokartonovou příčku, což mě bavilo,“ uvedl.

Podobně si práci na stavbě pochvaluje i jeho bývalý spolužák Antonín D. „Dělám i deset hodin za den, někdy i víkendy. S tím ale nemám problém, aspoň si vydělám. Navíc se naučím nějaké věci, které pak můžu využít,“ řekl.

Aspoň nemusím smažit hranolky

Zkušenosti ze stavební školy se snaží využít i devatenáctiletá Kateřina H., která chodí každý všední den dopoledne projektovat. Finanční odměnu ale dostane podle toho, jak jí práce půjde, a tak si našla ještě další přivýdělek na odpoledne. Chodí prodávat do obchodu s bižuterií, kde dostává sto korun za hodinu. „Co víc bych chtěla za nicnedělání,“ shrnula ale spokojeně svou finanční odměnu.

Méně peněz dostává například i dvaadvacetiletá Eva K., která si vzala brigádu na recepci na masážích v Českých Budějovicích. „Beru stovku na hodinu a v průměru mám třeba 50 hodin měsíčně. Na druhou stranu je ta práce pohoda a aspoň nemusím smažit hranolky,“ vysvětlila CNN Prima NEWS. Zároveň ale přiznala, že se poohlíží po další brigádě, chtěla by dělat administrativu. V restauraci jako servírka prý pracovala dříve a bylo to náročné, a tak už se k tomu nechce vracet.

Stovku za hodinu bere i čtyřiadvacetiletá vysokoškolačka Anna M., která dělá průvodkyni v muzeu. I ta si uvědomuje, že jde o pohodovou práci, za kterou ale dostává méně peněz. „Provádím v podzemí a občas prodávám suvenýry. Do práce chodím podle toho, jak můžu a jak jsou volné směny, což je během letní turistické sezóny docela dost. Navíc to není nijak těžká práce a mám ráda své kolegy,“ uvedla.

I když studuje práva, práci v oboru zatím nehledala. „Tuhle brigádu mi domluvila mamka před pár lety a od té doby jsem si nebyla schopná najít jinou,“ přiznala s tím, že na podzim si ale začne hledat praxi v oboru.

Mezi typické letní brigády patří například i pozice plavčíka. Dvaadvacetiletý Samuel V. za ni v Praze dostává 130 korun na hodinu a do práce chodí přibližně čtyřikrát týdně. „Počet směn nemám pevně určen, záleží především na domluvě. Pokud je špatné počasí, zůstává koupaliště zavřené, a tím pádem mi klesá i počet směn v měsíci,“ upozornil však na nepředvídatelnost brigády.

Průměr 139 korun na hodinu

Podle marketingové ředitelky personální agentury Grafton Recruitment Jitky Součkové mzdy brigádníků letos obecně vzrostly. „V Praze a Středočeském kraji se pohybují v rozmezí 150 až 200 korun na hodinu, v ostatních regionech je to o něco málo méně,“ popsala pro CNN Prima NEWS.

„Zajímavé příležitosti mohou mladí najít v call centrech, kde si v případě znalosti cizích jazyků vydělají i více. To samé platí i o vícesměnném provozu ve výrobě, který však brigádníci dlouhodobě odmítají. Zatímco člověk, který se v pražském skladu stará o třídění zásilek, si vydělá 150 korun za hodinu, brigádník se znalostí italštiny dosáhne i na 240 korun. Dělník na noční směny v Olomouci si zase může přijít na 165 korun, na denní v Plzni však jen na 120 až 130 korun,“ vyjmenovala.

Podobná data má i Martina Ryšková z webu Fajn-brigady.cz. Podle jejích statistik činila v červnu průměrná celorepubliková mzda na brigádách 139 korun za hodinu. „Částku ale výrazně zvedá hlavní město Praha, kde se odměna vyšplhala na 151 korun. V porovnání s minulým rokem ve stejném období došlo k navýšení o 10 korun na hodinu,“ zdůraznila. Nejnižší odměnu za brigádu dostávají podle ní mladí lidé v Moravskoslezském či Karlovarském kraji.

Průměrné mzdy za brigády za červen na portálu Fajn-brigady.cz:

  • Praha – 151 korun/hodina
  • Středočeský kraj – 140 korun/hodina
  • Liberecký kraj – 139 korun/hodina
  • Jihočeský kraj – 138 korun/hodina
  • Plzeňský kraj – 138 korun/hodina
  • Pardubický kraj – 138 korun/hodina
  • Jihomoravský kraj – 138 korun/hodina
  • Ústecký kraj – 137 korun/hodina
  • Královéhradecký kraj – 137 korun/hodina
  • Olomoucký kraj – 131 korun/hodina
  • Zlínský kraj – 130 korun/hodina
  • Vysočina – 129 korun/hodina
  • Karlovarský kraj – 127 korun/hodina
  • Moravskoslezský kraj – 127 korun/hodina

Prodavači nebo administrativa

Podle Ryškové mladí v červnu nejčastěji reagovali na inzeráty na pozici prodavač/ka. „Odpovědi na inzeráty tvořily s výrazným náskokem 16 procent ze všech reakcí. Jde o pozici, která je oblíbená celoročně a zároveň patří mezi nejčastěji obsazované,“ zdůraznila pro CNN Prima NEWS. Oblíbené letní práce jsou také v gastronomii, cestovním ruchu, v zemědělství, ale i na festivalech nebo ve volnočasových službách.

Podle Součkové z Grafton Recruitment mladé ale přes léto nejvíce lákají administrativní pozice. „Nejlákavější jsou zejména ty bez angličtiny či práce na recepci,“ uvedla.

Nabídka a poptávka se tak podle ní míjí. Brigádníci totiž chybí například ve výrobě, ve skladech a v Praze i v kurýrních službách či fastfoodech. „I navzdory všeobecnému zdražování a přílivu ukrajinských uprchlíků překoná i letos nabídka brigád poptávku. Zájem ze strany uchazečů je malý, a to i přesto, že firmy jsou ochotné platit více než v předchozích letech,“ upozornila Součková.

Mnoho mladých lidí ale podle ní preferuje brigádu dlouhodobou. „Vyhovuje jim pracovat pár hodin týdně po celý rok, nejen přes léto. I to je možná důvod klesajícího zájmu o letní brigády,“ uznala.

Tagy: