Osm kandidátů se utká o post lídra britské Konzervativní strany. Hlasování začne ve středu

O post nového lídra britské Konzervativní strany a příštího premiéra, který nahradí končícího Borise Johnsona, se bude ucházet osm kandidátů. Oznámil to v úterý Graham Brady, předseda Výboru 1922, který sdružuje většinu konzervativních poslanců. Favoritem klání je zřejmě bývalý ministr financí Rishi Sunak, který na svou stranu získal zatím nejvíc zákonodárců. Průzkumy favorizují i exministryni obrany Penny Mordauntovou.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rishi Sunak při úterním zahájení kampaně v Londýně

Rishi Sunak při úterním zahájení kampaně v Londýně | Foto: Henry Nicholls | Zdroj: Reuters

Do souboje o nejvyšší vládní post postoupili jen ti konzervativní politici, které podpořilo nejméně 20 zákonodárců. Kromě Sunaka je mezi nimi náměstkyně ministryně obchodu Mordauntová, šéf zahraničního výboru Dolní sněmovny Tom Tugendhat, ministryně zahraničí Liz Trussová, ministr financí Nadhim Zahawi.

Kdo nahradí Johnsona? O post nového britského premiéra se zatím uchází 11 politiků

Číst článek

Dále také bývalý ministr zdravotnictví a zahraničí Jeremy Hunt, generální prokurátorka Suella Bravermanová a poslankyně Kemi Badenochová. Zájem o úřad ministerského předsedy měl také ministr dopravy Grant Shapps, ten však dnes dopoledne oznámil, že z klání odstupuje a podpoří Sunaka.

„Věřím, že má potřebné schopnosti a zkušenosti, aby vedl tuto zemi,“ napsal Shapps na twitteru. Silného zastánce má Sunak i ve vicepremiérovi Dominiku Raabovi. Vím, že Rishi disponuje tím, co je třeba. Má vše, aby dokázal vést tuto zemi v ekonomicky velmi obtížných časech,“ řekl vicepremiér při zahájení Sunakovy kampaně.

Sunaka později na twitteru podpořil i bývalý ministr zdravotnictví Matt Hancock. Označil ho za nejlepšího ze všech kandidátů, Sunak podle něj dokáže zemi provést složitou dobou. Sám Sunak v projevu slíbil, že jeho cílem bude boj s inflací, daňové škrty a hospodářský růst, a zároveň odsoudil démonizaci“ Borise Johnsona.

Nebudu se pokoušet přepisovat dějiny a snažit se démonizovat Borise, zveličovat jeho chyby a popírat jeho zásluhy, řekl Sunak, který se tak podle komentátorů snaží získat na svou stranu část spolustraníků, kteří Johnsonovu éru vnímají pozitivně.

Příběh Borisova hořkého konce. Britský premiér Johnson se u moci držel přes všechny skandály

Číst článek

Hlasité podporovatele má i šéfka diplomacie Trussová, za kterou se dnes postavila ministryně kultury Nadine Dorriesová či tajemník pro brexit Jacob Rees-Mogg. Kampaň zahájil také Tugendhat, kterého podpořila mimo jiné ministryně pro zahraniční obchod Anne-Marie Trevelyanová.

Do boje o hlasy spolustraníků se pustila rovněž poslankyně Badenochová či  Mordauntová, která má na své straně vlivného exministra pro brexit Davida Davise.

Kandidaturu naopak vyloučila ministryně vnitra Priti Patelová, která se do klání původně chtěla zapojit. Uvedla, že v současné chvíli nepodpoří žádného kandidáta, ale připouští, že tak učiní později.

Těsně před ohlášením finálních nominací z klání odstoupili exministr zdravotnictví Sajid Javid a poslanec Rehman Chishti, kteří nesehnali potřebný počet podporovatelů.

Volit se začne ve středu

Podle sázkařů mají největší šance na vítězství Sunak a Mordauntová, kteří aktuálně vedou i co do počtu poslanců, kteří jejich kandidaturu veřejně podpořili. Sunaka chce volit 48 zákonodárců, Mordauntovou 30.

Výběr nového šéfa konzervativců bude probíhat v několika kolech. První kolo hlasování je na programu ve středu od 13.30 do 15.30 (14.30 až 16.30 SELČ) a další budou pokračovat až do chvíle, dokud se pole kandidátů nezúží na finální dvojici, ze které budou v poslední fázi vybírat všichni členové strany, kterých je asi 200 000.

Takzvaný Výbor 1922, který sdružuje většinu konzervativních poslanců, v pondělí oznámil, že jméno vítěze bude známo 5. září.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme