Dějiny MMA: Připomeňte si tu nejtvrdší bitvu v historii UFC, která se rozhodla až v posledním kole

Dějiny MMA: Připomeňte si tu nejtvrdší bitvu v historii UFC, která se rozhodla až v posledním kole Epická bitva dvou skvělých bojovníků je právem označována za tu nejlepší v dějinách. | zdroj: Getty Images

Zápas mezi mladým vyzyvatelem Rory MacDonaldem a tehdejším šampionem Robbie Lawlerem je dodnes považován za nejepičtější bitvu v historii UFC. Pojďte si ji připomenout.

Přesně před sedmi lety se v UFC odehrála pravděpodobně nejtvrdší bitva v historii UFC a dost možná celého sportu MMA. Tehdejší šampion welterové váhy Robbie „The Ruthless“ Lawler se v hlavním zápase večera na UFC 189 utkal s mladým vyzyvatelem Rory MacDonaldem a společně předvedli do té doby něco neskutečného. Jednalo se o odvetu, přičemž první zápas vyhrál těsně na body Lawler a MacDonald mu tak měl co oplácet.

Lawler byl už v té době 33letým veteránem a zkušeným bojovníkem, který tehdy zápasil už téměř 15 let, ale proti Rorymu MacDonaldovi to pro  něj byla vůbec první obhajoba šampionského titulu.

Rory byl mladý 25letý kanadský talent a tréninkový parťák slavného šampiona Georgese St. Pierra, který odešel do důchodu, a mluvilo se o tom, že právě MacDonald zaujme ve welterové divizi jeho místo na vrcholu.

Robbie Lawler vs Rory MacDonald 2_2 zdroj: Getty Images

Jak Lawler tak i MacDonald byli komplexními bojovníky, ale nejraději bojovali v postoji a podle toho se taky odvíjel zápas. První kolo bylo ještě opatrné a vyrovnané, ale s postupem zápasu se tempo zvyšovalo a oba bojovníci předváděli úžasný, technický, ale brutální souboj. Ve druhém kole Lawler, který bojoval v obráceném gardu, zlomil tvrdou levačkou MacDonaldovi nos a jeho dominance pokračovala i ve třetím kole, které vyhrával až do poslední minuty, kdy jím kanadský vyzyvatel otřásl highkickem do hlavy a spustil na něj baráž úderů. Lawler byl ve velkých problémech a jen se štěstím přežil do konce kola.

Roryho tlak pokračoval i ve čtvrtém kole, kdy hned v úvodu navázal krupobitím úderů, které ale Lawler opět dokázal ustát a poté i rány vracet zpět. Americký šampion vyfasoval od MacDonalda natrhlý ret a Kanadský bojovník měl nos už úplně zdemolovaný a tvář celou pokrytu krví. I tak byl Kanaďan toto kolo o něco lepší a byl velice blízko zisku vytouženého titulu.

„5 minut a vyhrál jsi to,“ řekl před pátým kolem Rorymu jeho trenér Firas Zahabi. A měl pravdu, protože i podle bodových rozhodčích zápas vyhrával. Ti mu totiž přiznali 10 bodů v prvním, třetím i čtvrtém kole. Pokud by tedy poslední kolo odbojoval a neprohrál výrazným rozdílem, stal by se šampionem UFC.

Jenomže nemilosrdný veterán Robbie Lawler měl v plánu nechat si šampionský pás u sebe. Oba bojovníci chodili do divokých přestřelek, ale Lawler byl tentokrát neúprosný a neustále se snažil chodit dopředu. Trefoval MacDonalda levým direktem do jeho zlomeného nosu a po jednom takovém úderu už to Rory nevydržel a šel bolestí k zemi. To stačilo, aby rozhodčí „Big“ John McCarthy zápas ukončil. Robbie Lawler tak v epické bitvě obhájil svůj titul, který Rorymu MacDonaldovi doslova utekl mezi prsty.

„Neuvěřitelný zápas! Neuvěřitelný!“ plácal po zádech zklamaného MacDonalda šéf UFC Dana White.

Říká se, že takovéto tvrdé bitvy zanechají na bojovnících následky, a něco na tom bude. Ani jeden z bojovníků už totiž potom nebyl tak dominantním jako do té doby. Robbie Lawler ještě sice zvládl velice těsně porazit v další skvělé bitvě Carlose Condita, ale poté svůj titul ztratil nad Tyronem Woodleym, čímž odstartoval sérii 6 porážek z posledních 8 zápasů, přičemž naposledy prohrál na TKO minulý víkend s Bryanem Barberenou.

Rory MacDonald měl se zlomeným nosem velké problémy a musel na operaci. Po roce se znovu vrátil do oktagonu, aby prohrál se Stephenem Thompsonem, a poté překvapivě odešel do konkurenčního Bellatoru. Tam se sice stal šampionem welterové váhy, ale následně dostal pořádné bití z rukou Gegarda Mousasiho, když se pokoušel získat také pás střední divize. Krátce na to přišel i o svůj titul welterového šampiona a odešel do PFL. Tam měl být velkou hvězdou, ale v první sezóně se mu vůbec nedařilo. Zápas s Tibauem prohrál především díky špatným bodovým rozhodčím a jednalo se o „loupež za bílého dne“, ale proti Rayovi Cooperovi III už prohrál oprávněně. Teď Rory vstupuje do druhé sezóny s výhrou a porážkou, ale dostal se do play off, takže má stále možnost letošní ročník vyhrát a získat odměnu milionu dolarů.

Zdroje:  youtube - UFC

Nejnovější články