Domů     Ďábelské sanatorium hostilo Adolfa Hitlera i sériového vraha
Ďábelské sanatorium hostilo Adolfa Hitlera i sériového vraha
12.7.2022

Nedaleko Berlína stojí rozpadající se budovy Beelitz Heilstätten – kdysi jednoho z největších nemocničních komplexů Evropy. Kromě tisíců zemřelých pacientů je děsivé místo i svědkem krutých zločinů. Zanechaly zde tyto pochmurné události své stopy?

Opuštěnými chodbami se prohání vítr, který z podlahy nadzvedává prach a opadanou omítku. Bouchání dávno rozbitých okenic se rozléhá bývalými pokoji pro pacienty, jídelnami, sesternami a operačními sály.

Kolem rozlámaných židlí jedné z budov sanatoria Beelitz Heilstätten prochází pět mladých Němců. Do bývalého operačního sálu s rozmláceným lůžkem vstupuje sotva 18letá dívka a prohlíží si jeho zchátralé vybavení. Náhle má pocit, že na ni kdosi mluví.

Překvapeně se otáčí, neboť si zpočátku myslí, že si z ní její kamarádi tropí žerty. Jenže v sále kromě ní nikdo jiný není! Přesto se jí vzápětí zdá, že kdosi neviditelný opakovaně volá její jméno.

Blouzní snad, nebo se projevil tajemný genius loci spojený s ďábelským sanatoriem ležícím jihozápadně od hlavního německého města?

Tohle zbylo z kdysi výstavné jídelny. FOTO: Membeth / Creative Commons / CC0
Tohle zbylo z kdysi výstavné jídelny. FOTO: Membeth / Creative Commons / CC0

Časová smyčka u Berlína?

Zvláštní příběh odehrávající se údajně před deseti lety v bývalém sanatoriu má i neméně podivné pokračování! Děvče se podle popisu jejích přátel údajně kamsi na dlouhé minuty ztrácí, aby ji později opět objevili v jiné místnosti.

Sama prý své kamarády vidí, ale oni ji ne! Působí snad v někdejší tuberkulózní léčebně tajemné síly způsobující časovou smyčku nebo jiné paranormální jevy?

Vždyť současní hlídači areálu mají občas slyšet kroky z prázdných částí rozpadajícího se komplexu o 60 budovách. Výjimkou prý není ani volání, pláč nebo jiné neobvyklé zvuky linoucí se z pustých sálů a chodeb.

Návštěvníci zde prý občas zažijí samovolné otevírání dveří, za kterými nikdo nestojí! Je tedy bývalá nemocnice nějakým způsobem stále napojená na svou temnou minulost, nebo jde, jak tvrdí mnozí skeptici, pouze o urban legends?

Tuberkulóza jako velký problém?

Co je v souvislosti s Beelitz Heilstätten mnohem průkaznější než ono „strašení“, je jeho ponurá historie. Již samotný důvod založení léčebny roku 1898 na popud tehdejšího německého císaře Viléma II. (1859–1941) není ani trošku optimistický.

Německý vládce nařizuje výstavbu z důvodu vzrůstajícího počtu pacientů s tuberkulózou, která v době bez antibiotik a jiných účinných léků v téměř polovině případů končí smrtí.

Budovy sanatoria v braniborských lesích postavené na návrh německého architekta Heino Schmiedena (1835–1913) mají zpočátku kapacitu kolem 600 pacientů a dělí se na infekční (tuberkulózní) a menší neinfekční část.

Rozloha areálu se však během let stále zvětšuje, což má na svědomí nejenom nedostatek míst pro tuberkulózní pacienty, ale také další neblahé okolnosti.

Vybudování sanatoria nařídil sám císař Vilém II. FOTO: Thomas Heinrich Voigt / Creative Commons / volné dílo
Vybudování sanatoria nařídil sám císař Vilém II. FOTO: Thomas Heinrich Voigt / Creative Commons / volné dílo

Léčil se zde i Hitler!

Již v roce 1910 disponuje komplex asi 1200 lůžky a další rozšíření přichází s počátkem první světové války roku 1914, kdy areál slouží jako vojenský lazaret. V jeho zdech se tehdy vystřídá přes 12 000 německých vojáků.

Mezi nimi nechybí ani později nechvalně známý nacistický diktátor Adolf Hitler (1889–1945). Budoucí německý vůdce se zde léčí ze zranění, které utrpí jako voják německé armády během bitvy na Sommě.

V době jeho pobytu mezi 9. říjnem a 4. prosincem 1916 je však zatím „rakouský kaprál“ bezvýznamnou osobou. Rozšiřování léčebny probíhá i mezi světovými válkami, stejně jako během druhého celosvětového konfliktu.

Zdejší pavilony rostou během první poloviny 20. století jako houby po dešti včetně zázemí, mezi kterým nechybí prádelna, jídelny, vlastní elektrárna nebo rozlehlé sklady léků a potravin.

V druhé světové válce je areál opět využíván jako lazaret pro vojáky, přičemž zde nepotvrzených zpráv mají probíhat i nelidské pokusy na pacientech a zajatcích. Kolik osob zde tedy od počátku minulého století až do konce zmíněného konfliktu v roce 1945 zemřelo?

Tisíce mrtvých i azyl pro Honeckera

Přesná čísla byste v knihách hledali marně, ale vzhledem k závažným válečným zraněním a vysoké úmrtnosti tuberkulózou nakažených lze odhadovat až několik tisíc mrtvých!

Zanechala smrt tolika lidí energetickou stopu v prostorách opuštěné léčebny, kde se projevují depresivní náladou a tajemnými zážitky návštěvníků?

Tyto tragédie navíc nejsou jediné, které jsou spojeny s areálem, jenž se roku 1945 stává oficiální nemocnicí sovětské Rudé armády. Pod taktovkou Rusů je sanatorium až do počátku 90. let minulého století, kdy dochází ke sjednocení rozděleného Německa.

Za tehdejší politicky neklidné situace se krátce pod ochranná křídla uchýlí do sovětského Beelitz Heilstätten i bývalý vlivný německý komunistický politik – generální tajemník strany Erich Honecker (1912–1994) obviněný tehdy z účasti na smrti osob zastřelených na útěku z bývalé NDR do západního Německa.

Zatímco Honecker roku 1991 prchá do Sovětského svazu, odkud je záhy vydán zpět do své vlasti, odehraje se v léčebně a jejím okolí několik strašných zločinů!

Bestie z Beelitzu

Mladá žena ve věku 34 let chroptí, zatímco ji šílený sériový vrah Wolfgang Schmidt (*1966) škrtí v lese poblíž Beelitz Heilstätten.

Německý maniak nejdříve vytáhne z kočárku jejího syna – malého ruského chlapce Stanislava a rozbije mu hlavičku o kořen stromu.

Poté dožene jeho matku, manželku vedoucího lékaře z nedaleké nemocnice Tamaru P., které nacpe do úst její vlastní podprsenku, aby ji poté udusil a mrtvou navlékl do růžového spodního prádla.

Psychopat pojmenovaný německými novináři jako Bestie z Beelitzu zavraždí v Braniborsku mezi 24. říjnem 1989 a 6. dubnem 1991 jedno dítě, pět žen a jednu ženu vážně zraní. Po útocích, které jsou motivovány sexuálně, většinu obětí znásilní. Paradoxem je fakt, že Schmidt je v době vražd policejním zaměstnancem.

Opuštěné chodby jsou dnes jako kulisy z hororového filmu. FOTO: R. Bajela / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Opuštěné chodby jsou dnes jako kulisy z hororového filmu. FOTO: R. Bajela / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Přináší neštěstí a smrt?

Maniak obleče většinu mrtvol do růžového spodního prádla, které zřejmě sám nosí. S tím se nespokojí a zmučená těla v tomto „oblečku“ aranžuje do různých pozic.

Psychopat je nakonec 1. srpna 1991 dopaden německou policií poté, co se pokusí napadnout dvě mladé běžkyně. Ve vězení si ale odsedí pouhých 15 let. Po propuštění se nechá přeoperovat na ženu a dosud vesele běhá po Německu.

Další brutální zločin v bývalém sanatoriu na sebe nenechá dlouho čekat! Od roku 1995 většina areálu pustne a stahují se sem různé okultní skupiny, satanisté i podivná individua a zločinci.

Mezi ně patří i německý fotograf a sadistický vrah Michael F., který sem v červenci 2008 zavede modelku Anju P. (1988–2008). Ženu po sérii fotografování aktů brutálně zavraždí a její mrtvolu zneuctí.

Později je i on chycen policií. Ponurý komplex u Berlína jako by k sobě přitahoval smrt a neštěstí. Ztrouchnivělé podlahy a stropy tak nejsou zdaleka jediné důvody, proč se návštěva ruin nedoporučuje.

Foto: Membeth / Creative Commons / CC0, R. Bajela / Creative Commons / CC BY-SA 4.0, Thomas Heinrich Voigt / Creative Commons / volné dílo
Související články
Záhady a tajemství
Hrad Bítov, místo paranormálních jevů
Umístění stavby impozantního středověkého hradu Bítov nebylo velice pravděpodobně vůbec náhodné. Pod tímto malebným šlechtickým sídlem se prý totiž křižují dvě silné linie zemské energetické mřížky… Brána do jiné dimenze? Zdejší energie zde pak údajně způsobuje skutečně zvláštní úkazy… Jeden z nejsilnějších proudů místní energie se v minulosti měl snad nacházet ještě kdesi mimo vlastní […]
Záhady a tajemství
Michail Jefremov: Neřízená střela na čtyřech kolech
Když v roce 2007 získává prestižní cenu Zlatý lev na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách ruský film režiséra Nikity Michalkova Dvanáct, je to mimo jiné i zásluhou výkonu jednoho z jeho aktérů, herce a zasloužilého umělce Michaila Jefremova (*1963). Ten má ovšem kromě toho na svém kontě desítky dalších filmů a televizních seriálů a patří […]
Záhady a tajemství
Mandragora: Skutečně odkrývá poklady a navrací mládí?
Mandragora neboli v českém jazyce pokřín obecný je bylina známá již od nejstarších dob. Této jedovaté rostlině se daří zejména ve středomořské oblasti, není tedy divu, že ji znali už ve starověkém Egyptě či Palestině. Byla velmi pravděpodobně známa jako opojný prostředek i lék. Dobře o ní věděl například středověký perský filozof a lékař Avicenna […]
Záhady a tajemství
Chození po ohni: Superschopnost pro každého, nebo podvod?
„To je jen podsvícený diodama, není to horký,“ říká jeden z kluků tlačících se u monitoru. „Mají krém s nanotechnologií, maže se na chodidla,“ oponuje další. Na obrazovce běží video s přechodem po žhavých uhlících. Je to podvod? Nebo to vážně jde?    Amerika, Čína, tropické ostrovy… Odkazy na přechody rozžhaveného uhlí najdeme rozesety v […]
reklama
lifestyle
Kariéra Brittany Murphy: Strmý vzestup a tragický pád
V životě Brittany Murphy, oblíbené americké herečky a zpěvačky, nebyl nikdy nedostatek energie a vášně. Narodila se 10. listopadu 1977 v Atlantě ve státě Georgie a svými talenty si rychle získala pozornost nejen Hollywoodu, ale i milionů fanoušků po celém světě. Její kariéra se rychle rozvíjela, ale tragický konec přišel až příliš brzy. Smrt ve […]
Hugh Grant, Eddie Murphy a Jerry Sandusky: Tři skandály slavných celebrit
Hollywoodské celebrity nejsou imunní vůči skandálům, které mohou zničit kariéru nebo osobní život. Hugh Grant, Eddie Murphy a Jerry Sandusky jsou příklady toho, jak se veřejné skandály mohou dotknout lidí z různých profesí. Hugh Grant byl v roce 1995 přistižen kalifornskou policií v autě s prostitutkou Divine Brownovou. Až po letech přiznal, že k tomuto […]
Christian Slater: Od divokých skandálů k střízlivosti
Christian Slater, americký herec známý svými rolemi ve filmech jako „Robin Hood: Král zbojníků“ nebo „Jméno růže“, byl kdysi synonymem pro bouřlivé večírky, drogy a skandály. V 90. letech 20. století se jeho kariéra stala stejně známou pro skandály jako pro filmové úspěchy. Sexuální obtěžování, konflikty s policií, a dokonce i útoky na přítelkyni byly […]
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
reklama
věda a technika
Miniroboti zrychlí a zkvalitní výrobu piva
Česko je pivní velmocí, o tom není pochyb. Ovšem s výrobou piva je spojeno nejedno úskalí, které může práci sládků zmařit. Čeští vědci proto nyní přišli s takzvanými beerboty – minirobůtky, kteří mají výrobu piva urychlit, a zároveň zabránit tomu, aby při ní bylo znehodnoceno. Jak fungují? Tradici vaření piva přinesli do Českých zemí pravděpodobně Slované během […]
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
Publikoval přes 300 vědeckých prací a dal lidstvu nejslavnější rovnici světa E= mc2. Dodnes patří k největším vědeckým hvězdám, ke zhmotnělé tvůrčí genialitě, protože jeho speciální teorie relativity se vpasovala mezi pilíře moderní fyziky. Před 108 lety přinesl světu její dokonalejší verzi – obecnou teorii relativity.   Teoretický fyzik Albert Einstein (1879–1955) neměl laboratoř, stačil […]
Bakterie, které opraví beton
Říká se jim extrémofilové. Většinou jde o organismy s předponou mikro, ne ale vždy. Někdy se i vyšší formy života dokážou přizpůsobit prostředím, kam se člověk nemůže ani podívat. Schopnost mikroorganismů přežít za velmi nehostinných podmínek se rozhodl využít tým Henka Jonkerse z Delftské technologické univerzity v Nizozemí, aby vytvořili beton, který se sám opravuje. […]
Musí zvýšená hladina CRP znamenat léčbu antibiotiky?
Zvýšená hladina CRP znamená nespecifický ukazatel zánětu v těle. Ale nemusí se vždy jednat o infekci a rozhodne ne vždy se musí sáhnout po antibiotikách.   Testování CRP je obzvláště v tuto roční dobu pro praktické lékaře denním chlebem. K vyšetření využívají kapilární krev – kapku krve z prstu. Pomocí pravidelně kontrolovaného přístroje mohou znát výsledek vyšetření do […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
nasehvezdy.cz
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
Je to jen pár týdnů,  co se herečka ze seriálu Zlatá labuť Simona Lewandowská (24) objevila poprvé ruku v ruce na veřejnosti s partnerem Goranem Maiellem (24), kterého známe ze seriálu ZOO. Mnozí to
Svatovojtěšské zázraky, často spojované s pramenem čisté vody
enigmaplus.cz
Svatovojtěšské zázraky, často spojované s pramenem čisté vody
V dějinách českých zemí je jen málo míst, která by v naší historii měla podobný význam jako Zelená Hora u Nepomuku, která své jméno dostala na základě svatovojtěšské legendy. Podle této pověsti se tot
Krkonoše slaví návrat losa evropského
21stoleti.cz
Krkonoše slaví návrat losa evropského
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o
Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
panidomu.cz
Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot. Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali. Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
epochalnisvet.cz
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna (1583–1634) patří mezi nejkontroverznější postavy českých dějin. Tento cílevědomý muž celý život dychtí po moci a úspěšně vede války, přestože trpí dnou a pravděpodobně i syfilidou. Skutečně jeho kroky řídila zásadním způsobem astrologie? Valdštejn pochází sice ze starého, avšak nepříliš majetného rodu. Jeho rodina žije na tvrzi v Heřmanicích,
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
iluxus.cz
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
Stejně jako svět haute couture a jeho módní domy i DS Automobiles každoročně představuje své nové kolekce. Jedinečné nabídky jsou výrazem uznávaného know-how, které ztělesňuje hodnoty společnosti DS A
Pikantní hovězí s těstovinami
tisicereceptu.cz
Pikantní hovězí s těstovinami
Připomíná český guláš, ale nenechte se zmást. Guláš připomíná jen zdánlivě. Ingredience 300 g vysokého či nízkého roštence 1 větší cibule 150 ml rajčatového protlaku 2 čerstvé chilli papričky
Emoce, co přinášejí nemoce!
nejsemsama.cz
Emoce, co přinášejí nemoce!
Víte, že za vaše fyzické zdraví je odpovědný hlavně váš stav mysli? Prostřednicvím nemoci totiž volá s větší či menší naléhavostí vaše duše o pomoc. Evropou otřásala epidemie moru, když kněz na cestě za nemocnými potkal Smrt. „Kolik si tentokrát u nás vezmeš lidí?“ ptá se jí a Smrt odpoví, že tisíc. Pak se potkali za rok znovu a
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
historyplus.cz
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
„Vezměte koště a alespoň zameťte, holoto líná,“ napomíná hospodyně zlobivé děti. V celé chalupě se smýčí ostošest. Mlýn na potoce na kraji vsi mele mouku dlouho do noci. Mlynář se svojí chasou sotva zamhouří oči, aby se na všechny dostalo.   Plno práce mají i v nedalekém pivovaru. V neděli se připravuje posvícení. Svatý František,
Zámek Ploskovice: Jak hraběnka zametala stopy
epochanacestach.cz
Zámek Ploskovice: Jak hraběnka zametala stopy
Výjimečná stavba, to je zámek Ploskovice. Založen byl na počátku 18. století hraběnkou Annou Marií Františkou Toskánskou, která osobně dohlížela na stavbu a po jejím dokončení spálila veškeré účty, aby se nikdo nedozvěděl, kolik luxusní sídlo vlastně stálo. Zámek se později stal i letním sídlem císaře Ferdinanda I. Zámek obklopuje osmihektarový park s vodní nádrží a
Zamilovanost s vůní exotiky
skutecnepribehy.cz
Zamilovanost s vůní exotiky
Když jsem byla malá, měli moji rodiče kamarádku, která se vdala za vlivného cizince. To se mi tehdy líbilo. Než jsem dospěla, padla železná opona a můj sen o vlivném cizinci se mohl v klidu rozplynout, už to nebylo třeba. Kdoví ale, jestli by mne to pořád drželo. Nicméně na cizince jsem narazila. Ne na plážového Casanovu v Egyptě.