Perličky Bohumila Hrabala. Povídky velkého českého spisovatele čtou Jiří Menzel, Stanislav Zindulka a Miroslav Moravec

15. červenec 2022

U zeleného stromu, Chcete vidět zlatou Prahu? a Dívenka na trampolíně. Poslechněte si tři povídky z pera jednoho z našich nejosobitějších prozaiků v podání Jiřího Menzela, Stanislava Zindulky a Miroslava Moravce. On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

U zeleného stromu
Účinkuje: Jiří Menzel
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno v roce 2004.

Chcete vidět zlatou Prahu?
Připravil: Jiří Vondráček
Účinkuje: Stanislav Zindulka
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno v roce 2007.

Dívenka na trampolíně
Účinkuje: Miroslav Moravec
Režie: Ivan Holeček
Natočeno v roce 1992.

Bohumil Hrabal (1914–1997) byl Brňan. Na Moravě ho zplodila pomocná účetní v městském pivovaru v Polné Marie Kiliánová a důstojník rakouské armády Bohumil Blecha. Ten ovšem nebyl příliš vzorným otcem a ke svému synovi se nehlásil. Až o několik let později tak malý Bohumil přijal i jméno muže, za kterého se jeho matka provdala – stal se z něj Hrabal.

Reálku málem nedokončil, protože několikrát propadl, pak se ale pustil do studia Právnické fakulty. Na Univerzitě Karlově navíc navštěvoval také kurzy umění, filozofie a literatury. Okupace a válka mu zkomplikovaly životní cestu, a tak dlouho pracoval kupříkladu jako železniční dělník a výpravčí, což se bohatě odrazilo i v jeho literární tvorbě.

Ve všech svých textech ostatně hodně čerpal z vlastních zkušeností i z toho, co slýchával kolem sebe. Ještě předtím, než se v roce 1963 stal spisovatelem z povolání, bylo tedy všem jeho čtenářům jasné, že mají tu čest s výsostným glosátorem těch nejběžnějších lidských pohnutek a historek. Bohumil Hrabal vždy dokázal vyhmátnout to dobře známé lidství, a zároveň stvořit nezapomenutelné figurky. Začal jim říkat Pábitelé a tento výraz se udržel natolik, že ho dnes najdeme třeba i v internetovém Slovníku cizích slov.

Ve vltavské Dopolední četbě uslyšíte povídku U zeleného stromu ze sbírky Perlička na dně v osobitém podání Jiřího Menzla, text Chcete vidět zlatou Prahu? z knihy Automat svět čte skvělý Stanislav Zindulka a v interpretaci Miroslava Moravce uvádíme Dívenku na trampolíně.

Spustit audio

Související

  • České léto na Vltavě

    Ve vysílání nabídneme například výběr z povídek Josefa Škvoreckého, Franze Kafky či Jaroslava Haška, hry Václava Havla či Pavla Kohouta.

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.