Krásné gesto! Gut vydraží hokejky a podpoří (nejen) parťáka s rakovinou

Foto: Martin Voltr

13. července 2022, 11:45

Martin Voltr

Nesmírně šlechetným gestem se v průběhu přípravy na mistrovství světa blýskl útočník reprezentační dvacítky Michal Gut: Uspořádá speciální dražbu, kterou podpoří nemocného kamaráda Pavla Nováka. Ale nejen jeho.

Zpráva o rakovině talentovaného reprezentanta Pavla Nováka, který se zúčastnil dvou mistrovství světa a už má podepsanou i smlouvu s Minnesotou, zasáhla koncem června úplně všechny kolem české dvacítky.

A Michala Guta možná nejvíc.

Právě proto se v jeho hlavě zrodila krásná myšlenka.

„Všichni víme, jaká hrůza se našemu kamarádovi stala. Přemýšlel jsem o tom, chtěl jsem ho nějak podpořit a pomoct mu. Pořád jsem ale nevěděl jak,“ líčí dlouholetý Novákův parťák z národních výběrů.

Pak ho napadlo, že osloví výrobce své značky hokejek. „Dělá různé barvy, tak jsem se s ním domluvil, že mi vyrobí fialové hokejky. Pokud se dostanu na mistrovství, budu tam hrát s nimi. Kdybych se nedostal, hrál bych s nimi na začátku sezony v Litvínově. A potom je vydražím,“ pokračuje Gut.

Foto: Steve Dunsmoor, kelownarockets.com

Původně zamýšlel, že by výtěžek věnoval přímo Novákovi, jemuž se teď hokejový život na nějaký čas zastavil a soustředí se na léčbu.

„Ptal jsem se ho, jestli bude ty peníze potřebovat. On mi sám řekl, že ne. Tak jsme se domluvili, že je dáme nadaci paní Hlinkové, se kterou už jsem si taky volal. Ta byla moc ráda,“ hlásí Michal Gut. „Řekla mi, že teď lidé obecně nejsou v dobré finanční situaci a moc peněz se v poslední době nevybírá, takže to určitě pomůže.“

Nadační fond Ivana Hlinky vznikl v roce 2005, necelý rok po tragickém úmrtí legendárního českého hráče a později trenéra. Zaměřuje se na pomoc hokejistům a dalším hokejovým činovníkům, kteří se z různých důvodů nacházejí v sociálně obtížné životní situaci.

Foto: Martin Voltr

Kadaňský rodák a odchovanec Michal Gut přitom nevylučuje, že se do sbírky později připojí i další hokejisté dvacítky.

„Tohle je začátek, pak se třeba někdo přidá, věnuje dres nebo podobně. To už bude na ostatních. Já budu jenom rád,“ vzkazuje. „Doufám, že ta podpora bude vidět a vybere se co nejvíc peněz, abychom lidem pomohli,“ doplňuje Gut.

Pavel Novák informoval veřejnost o nálezu onkologického onemocnění před necelými třemi týdny. Toto pondělí sdílel na svém instagramu fotku s oholenou hlavou, kde byl evidentně v dobré náladě.

Kdo ho zná, toho to nijak nepřekvapilo. Tedy ani Guta.

„Jsme velcí kamarádi od šestnáctky, kde jsme spolu poprvé hráli. Zatím jsem neviděl silnějšího člověka. Píšu si s ním, snažím se ho kontaktovat skoro obden, jak se má a jak na tom je. Neslyšel jsem od něj žádné negativní slovo, pořád je pozitivní a zvládá to dobře,“ vypráví mladý reprezentant.

A bez váhání dodává: „Myslím, že on je natolik silný, že tenhle zápas vyhraje.“

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pavel Novák (@p_novak_11)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz