Další přírůstek v Zoo Praha: Samice hrabáče Kvída porodila mládě

Očekávané mládě hrabáče kapského se narodilo v Zoo Praha v neděli po deváté hodině ranní. Třídenní mládě samo pije mateřské mléko od své matky Kvídy, podle chovatelů je aktivní a po narození vážilo 1 450 gramů a měřilo na délku 54 cm, což je u hrabáčů přiměřená porodní hmotnost a velikost.

„Malého hrabáče jsme na svět přivítali v neděli v 9.12, porod proběhl rychle, mládě se od matky poprvé napilo v poledne a nyní se snaží pít v rozmezí jedné až dvou hodin. Jeho pohlaví zatím neznáme, odhalí jej teprve rozbory DNA z odebrané srsti,“ raduje se z nového přírůstku v Zoo Praha její ředitel Miroslav Bobek.

Chov hrabáčů v lidské péči je poměrně náročný, proto v prvních dnech po narození na ně i matku nepřetržitě dohlíží chovatelé, aby pravidelně pilo a aby jej samice například nedopatřením nezalehla. První čtyři dny života jsou pro zdárný odchov klíčové.

„Samice Kvída o svého aktuálního potomka pečuje na svůj druh nadstandardně – častěji si lehá, aby se mohlo napít, olizuje jej a stimuluje jej tak k vyměšování,“ popisuje mateřskou péči samice hrabáče kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová.

Mládě hrabáče kapského

Sedmnáctiletá Kvída dosud úspěšně odchovala tři mláďata, otcem toho současného je stejně jako u všech předchozích třináctiletý samec Draco. Prvního společného potomka se podařilo odchovat před sedmi lety v roce 2015, sameček Kito dnes žije v Zoo Randers v Dánsku. O rok později se narodila samička Nyota, která nyní žije v Zoo Olomouc. Třetím odchovaným mládětem se v roce 2018 stala samička Sawa, ta nyní žije v Shepreth Wildlife Parku ve Velké Británii.

Tento africký savec je aktivní především v noci, den prospí ve své noře. Své silné drápy využívá také k rozhrabávání termitišť a mravenišť, jejichž obyvateli se živí. Nejen tato potravní specializace z něj činí chovatelsky náročný druh, v lidské péči proto patří k těm vzácněji chovaným. Hrabáči žijí samotářsky, proto také kromě období páření žijí i v Zoo Praha samice Kvída a samec Draco odděleně. Kvůli klidu mláděte a matky je nyní expozice dočasně zakryta. Hrabáče Draca mohou návštěvníci nadále sledovat v jeho samostatné ubikaci pavilonu Africký dům v horní části areálu.

Foto: Mládě se momentálně učí samostatně pít mateřské mléko. Na něm bude závislé ještě dalších deset měsíců, za čtyři by však mělo zkoušet ochutnat potravu dospělých. Foto Barbora Dobiášová, Zoo Praha

You may also like...