V Olomouckém kraji se snížil počet nezaměstnaných. Přispěla k tomu hlavně nabídka sezonních prací

13. červenec 2022 16:15

Především díky nabídce sezonních prací se v Olomouckém kraji v červnu snížila nezaměstnanost. Výdělek přes léto nabízí zájemců například provozovatelé hotelů, penzionů, restaurací a kaváren, ale taky zemědělci. Aktuálně poptávají posily například na sklizeň meruněk.

„Dole na spodní straně to trochu zmrzlo, protože ty meruňky jsou tady v dolíku, takže jich tu moc není. A když půjdeme výš, tak tam už jsou,“ říká zemědělec Pavel Vodseďálek, který prochází sadem v Medlově u Uničova.

Na sklizeň je Pavel Vodseďálek zatím sám, k ruce má jen jednoho kolegu. Potřeboval by ale aspoň dalších pět lidí, brigádníky se ale zemědělci nedaří sehnat. „Hledáme všude možně. Na pracáku řeknou, že do zemědělství vůbec nepůjdou. Vůbec se nedaří nikoho sehnat. Studenti taky nechtějí. Dělám každý den od rozednění pomalu až do deseti hodin večer,“ uvádí.

„Hledáme všude možně. Na pracáku řeknou, že do zemědělství vůbec nepůjdou“
Zemědělec Pavel Vodseďálek

Pracovní sílu shání i někteří další pěstitelé. V Olomouckém kraji celkový počet uchazečů o zaměstnání na pracovních úřadech klesl na necelých dvanáct a půl tisíce lidí. Celková nezaměstnanost v kraji je nyní na dvou celých devíti procentech, k největšímu poklesu došlo na Jesenicku, díky zapojení lidí do sezonních zaměstnání.

„Podíl nezaměstnaných osob v Olomouckém kraji na konci června meziměsíčně poklesl na 2,9 procenta. Právě v okrese Jeseník se ta sezónnost projevuje nejvýrazněji. V těch jarních a letních měsících vzniká plno sezónních příležitostí jak v lázeňství, v turistickém průmyslu, dále v lesnictví, v dobývání surovin.

Nezaměstnanost klesla ve všech okresech kraje a podle Mikšaníka práci nyní hledají spíše ženy, právě proto, že muži častěji využívají sezónních zaměstnání.

autor: bas
Spustit audio