Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Jako by překážky přestaly překážet. Dokáže Bolová prohnat létající McLaughlinovou?

Čtvrtka překážek zažívá v mužském i ženském podání obří progres. Co se zdálo ještě před pár lety nemožné, dnes je téměř na denním pořádku. Překážky jako by přestaly tolik překážet. Hvězda Sydney McLaughlinová se stále více rozzařuje. Ale Femke Bolová nechce zůstat jen měsíčním odrazem. V Eugene se na oválu schyluje k něčemu mimořádnému. Přímé přenosy všech soutěží MS vysílá ČT sport a ČT sport Plus.

Sydney McLaughlinová
zdroj: USA Today Sports autor: Kirby Lee

Před devíti lety na mistrovství světa v Moskvě doběhla do cíle jako první Zuzana Hejnová. S obrovským náskokem a ve skvělém čase 52,83. Jen necelou půlsekundu od tehdejšího světového rekordu Julie Pečonkinové.

V obležení novinářů odpovídala na dotazy, zda pomýšlí i na překonání historického maxima. Věděla, že 49 setin je nesmírně hodně, zároveň nepovažovala dosažení této mety za úplně nereálné.

Nepovedlo se. O dva roky později se stala Hejnová podruhé mistryní světa mírně horším časem. V Pekingu i předtím v Moskvě za sebou nechala dvě americké soupeřky.

Máme rok 2022. Hejnová ukončila kariéru, čtvrtce s překážkami už pár sezon vévodí americké atletky. A světový rekord? Teď už by na něj Hejnová ztrácela více než sekundu a půl. To není Macocha, ale Hranice.

Zatímco Hejnová uprostřed minulé dekády nadmíru úspěšně vzdorovala americké přesile, v posledních letech neamerická konkurence prohrává na celé čáře.

Dalilah Muhammadová dvakrát překonala světové maximum v roce 2019, jenže poslední rok a půl patří jiné běžkyni. Sydney McLaughlinová posunula tuhle disciplínu o další velekrok. Třikrát už dokázala rekord vylepšit. Dvakrát z toho v Eugene, jednou na olympijských hrách.

A to je jí pořád jen dvaadvacet let. V době, kdy Hejnová vítězí v Pekingu, vylepšuje si McLaughlinová osobák na 55,28. V patnácti letech.

A pak už jen samá pozitiva a atletické jistoty. Svěřenkyně věhlasného trenéra Boba Kerseeho byla před třemi lety v Dauhá na světovém šampionátu ještě stříbrná. Loni se už radovala z olympijského triumfu. Kde jinde než na domácí půdě by mohla opět udivovat svět?

"Kdykoli sem přijedu, mám pocit, že se stane něco úžasného," prohlásila po překonání světového rekordu na domácím mistrovství na sklonku června.

Ikonický stadion Hayward Field má ráda. "Vždycky je co zlepšovat," zdůraznila před necelým měsícem. "Nemyslím si, že existuje perfektní závod," doplnila šibalsky s výhledem ke světovému šampionátu.

Málokdo pochybuje, žeMcLaughlinová nedosáhne na vytoužené zlato, ale… Překážky umějí zaskočit. Je tu ještě jedna dvaadvacetiletá hvězda. Evropa po zlaté éře Zuzany Hejnové ustoupila do pozadí, teď se tu rýsuje další velká rivalita.

Femke Bolová už také dokázala atakovat hranici 52 sekund. Loni jí v bronzovém Tokiu chyběly jen tři setiny. Skvělá Nizozemka letos ohromila na Zlaté tretře v Ostravě rekordním výkonem 36,86 na netradiční třístovce překážek. Historické maximum Hejnové smetla o 1,3 sekundy. "To je šílený čas i na hladkou třístovku," okomentovala tehdy česká legenda.

Dá se očekávat strhující souboj. S časem, hranicemi možného. Do akce jdou poprvé překážkářky v úterý 19. července večer, u nás v noci na středu. O den později jsou na programu semifinále a soutěž vyvrcholí možná dalším nezapomenutelným výkonem v sobotu nad ránem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články