Úvod Colours of Ostrava chválí návštěvníci, organizátoři i policie

  9:40
Jako vydařený hodnotí start festivalu Colours of Ostrava jak návštěvníci, tak organizátoři obří akce. Všude bylo plno, ale ne přecpáno, klid hlásila i policie.

Koncert kapely Bazzookas na Colours Of Ostrava (13. července 2022) | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Těsně před zahájením v 17 hodin s průvodním slovem se Zlatou Holušovou, ředitelkou Colours, se přes obleženou bránu dalo proklouznout během pěti minut, vše běželo hladce.

„Pro nás je to hezký návrat po třech letech. Lidé se baví, diskuse na Meltingpotu jsou obsazené. Všechno jde podle našich očekávání a opět bych udělil pochvalu celému našemu týmu, jak se mu v rekordně krátké době podařilo festival uspořádat,“ říkal chvíli po zahájení Jiří Sedlák z Colours of Ostrava.

Policejní hlídky se staraly hlavně o dopravu. „Všechno je to v pořádku, žádné problémy tam nejsou,“ uvedl policejní mluvčí René Černohorský.

Zahájení festivalu bylo velice efektní, protože vsadilo na akrobatický tanec v podání novocirkusového sdružení Cirk La Putyka. Přihlížely mu první desetitisíce návštěvníků, za připalujícího sluníčka a v záplavě pestrobarevných konfet se všichni radovali.

V Gongu mezitím úspěšně bavila publikum divadelní Špinarka, pocta již nežijící ikoně české hudební scény.

Akrobacii na hlavní scéně pod širým nebem, která má výšku kolem dvou desítek metrů, současně ovládlo osm akrobatických tanečnic, čtyři z nich se proplétaly v zavěšených kruzích. Postupně se připojovaly další a další, nakonec se na scéně vyjímaly dvě ve vzduchu zavěšené růžice obsypané čtyřmi akrobaty na každé. Na scénu vybíhali další a další žongléři...

Od Bazzookas k hvězdným Twenty One Pilots

Po dvacetiminutové show přišel první větší koncert v podání jedné z nejveselejších formací, holanských Bazzookas. Ska, rock a punk v jejich živelném rozjezdu naladil účastníky Colours k ještě většímu veselí.

Senzací prvního dne byli určitě chytlaví nezávislí Modest Mouse, patřící za pár desítek let svého působení mezi kultovní ikony. Vrchol večera, elektronickou show v nevídané bravuře, pak obstaralo americké duo Twenty One Pilots s jednou z nejefektivnějších scén na letošním ročníku.

Recenze prvního dne festivalu

Dnešek bude zejména v očekávání největších hvězd letošních Colours, oceňovaných The Killers. Vedle toho se představí další fenomén, třpytivá Princess Nokia z undergroundu, která rovněž mění definice svého žánru.

Rockoví fanoušci si nenechají ujít skotské Franz Ferdinand, překvapením mohou být indonéské muslimky hrající drsný metal Voice of Baceprot. Relativní ztišení nabídne indie rocková písničkářka Phoebe Bridges z Los Angeles, která vidí krásu v temných emocích.

Publikum ale roztančí třeba i portugalské elektro beaty od formace Omiri.