Chcete si zkusit modrotisk? V expozici textilního tisku ve Dvoře Králové nad Labem máte možnost

14. červenec 2022

Městské muzeum ve Dvoře Králové nad Labem nabízí návštěvníkům od úterý do neděle každý den vlastnoručně si vyzkoušet starou techniku modrotisku. Jak na to jim ukážou každý druhý čtvrtek přímo královédvorští formíři, kteří jako jedni z mála v republice formy umí nejen opravit, ale také vyrobit. 

„Teď jsem přivezl takový poklad ještě po mém dědečkovi. Co vyklízím doma nepořádek,“ usmívá se Milan Bartoš a ukazuje na stole nejrůznější šablony pro modrotisk.

Čtěte také

Vidím tu také psací i tiskací písmena. „Vše je uděláno do hruškového dřeva, jako klasická forma. Teď jsem to přinesl do muzea a budou si s tím tisknout děti na dílničkách."

Přehrabujeme se společně v bedýnce plné modrých razítek, když to tak laicky a neodborně nazvu. „Máme tady i klasické modrotiskové vzory připravené pro děti.

Je tu s námi i Dana Humlová, ředitelka Městského muzea ve Dvoře Králové nad Labem. Už si také vyzkoušela modrotisk? „Tak modrotisk přímo ne, ale tisk barvou na látku už jsme zkoušeli. Mé děti si to také zkusily a moc je to bavilo.

Čtěte také

Proč se tady předvádí ukázka této staré techniky? „Nacházíme se v expozici textilního tisku a protože tady máme velké stroje, které jsou sice funkční, ale není možné je vyzkoušet. Tak jsme hledali nějaký způsob, kterým bychom dovolili návštěvníkům muzea, aby si také něco natiskli a užili si ten úžasný pocit, když se na látce objeví něco nového.

„Spojili jsme se proto s panem Bartošem, který modrotiskové formy vyrábí a opravuje. Tak se tady krásně tiskne, říká Dana Humlová.

Děti, rychle sem!

„Vyberte si tiskátko, jaké chcete. Třeba nějaké zvířátko. A já vám to všechno vysvětlím. Nejdříve se na tento filc nanese barva. A vezmeme si například tuhle kočku, namočíme do barvy a obtiskneme. Teď na to zabouchej, ukazuje dětem postup při modrotisku Milan Bartoš. „A máme tady kocoura!

Lidé si mohou vyzkoušet tisk na látku v Městském muzeu ve Dvoře Králové nad Labem od úterý do neděle každý den. Jednou za 14 dní navíc ve čtvrtek s odborným výkladem mistra formíře.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související