Podpisem memoranda dnes politici povolili stavbu armádního centra na Novojičínsku

14. červenec 2022 07:20, aktualizováno

V Poslenecké sněmovně dnes politici podpisem memoranda definitivně potvrdili stavbu nového armádního centra na Novojičínsku. Vznikne u letiště v Mošnově a má sloužit k logistickým účelům. Lidé žijící v okolí letiště s tím ale nesouhlasí. Bojí se nadměrného hluku z letadel a také zvýšení pozemní dopravy.

Logistické armádní centrum bude tvořit několik skladů. Velká letadla budou přes letiště přepravovat vojenský materiál. Ministerstvo obrany tvrdí, že areál nebude sloužit k bojovým účelům. Lidé žijící v těsné blízkosti letiště jsou ale skeptičtí.

Čtěte také

„Zažila jsem tady vojenské letiště a co to dělalo s okny domů a se vším. Byl to strašný rachot,“ vzpomíná důchodkyně Jana z Petřvaldu u Nového Jičína na starou leteckou základnu, která v Mošnově kdysi fungovala.

Řada lidí se bojí i nárůstu pozemní dopravy. Do mošnovské průmyslové zóny totiž už teď denně přijíždí velké množství kamionů. „Ti, co vyjíždí z Petřvaldu, napojit se na hlavní cestu v době, kdy odjíždí kolona z Mošnova a do Mošnova kolona přijíždí, tam už je ta doprava znát teď,“ vysvětluje třiačtyřicetiletá Michala z Mošnova.

Armádním centrem se zabývají i samotné obce. Plno otazníků teď řeší třeba už zmíněný Petřvald. „Bude to zabírat zemědělskou půdu a bude zvýšený provoz. Nedokáži posoudit, kolik letadel to bude. Říkají, že dvě tři týdně navíc proti tomu, co tady teď lítá, ale člověk nikdy neví,“ říká starosta Václav Kološ (SNK).

Obavy mají i další. Třeba mošnovská místostarostka Šárka Demlová (SNK) v SMS napsala, že obec stavbu nepodporuje. „Nikdo se nás neptal, zda se stavbou souhlasíme či nikoliv. Radost z toho v žádném případě nemáme. Už teď máme v těsné blízkosti dosti velkou průmyslovou zónu,“ uvedla.

Naopak třeba Albrechtičky z druhé strany letiště podle nezávislé starostky Evy Tripské armádnímu centru nebrání.

autor: Petr Dušek
Spustit audio