Tipy na víkend v Karlovarském kraji: Divadlo pro malé i velké, jarní jarmark a koncerty

18. duben 2024

Kam zajít o víkendu v Karlovarském kraji? Nechte se inspirovat nabídkou našich tipů!

Pátek 19. dubna

Vernisáž výstavy nazvané Lidé, události a pohledy z dávných dob začíná od 17:00 v prostorách františkolázeňské kolonády Solného a Lučního pramene.

Západočeský symfonický orchestr zahraje od 19:30 v mariánskolázeňském Společenském domě Casino. Na programu je například Siegfriedova idyla od Richarda Wagnera nebo Písně potulného tovaryše Gustava Mahlera.

Čtěte také

V restauraci kraslického domu Domu kultury zazní od 19:00 poezie okamžiku. Divákům se v programu plném slam poetry představí Dr. Filipitch, Tukan, Matheus a Mr. Silver.

Klub chebské galerie 4 bude od 19:00 dějištěm herecky duchaprostého experimentu trojice herců Západočeského divadla. V programu Herdek G4 se představí Petr Németh, David Beneš a Pavel Richta.

Divadelní komedii uvidí od 19:30 návštěvníci karlovarského Divadla Husovka. Jmenuje se Náměstíčko a v režii Anny Ratajské nabízí relax, smích a pohodu ve společnosti herců Divadelního studia D3.

Čtěte také

Jak mění Dagmar Štrosová skleněné láhve různých tvarů a barev v originální šperky, instalace, zvonkohry a jiné objekty, to mohou vidět zájemci na výstavě v městské knihovně v Lokti.

V chebském muzeum se potkají návštěvníci se Spejblem, Hurvínkem a Máničkou. Jsou součástí expozice nazvané Loutka a moderna ze sbírky Marie a Pavla Jiráskových. Ti vystavili desítky loutek, vyrobených v letech 1900 až 1950.

Ve sklepení sokolovského zámku mohou příchozí obdivovat takzvaný sokolovský poklad. Jedná se o kolekci šperků, manžetových knoflíčků a hodin, z minulého století. Šperky byly nalezeny před třiceti lety při výkopových pracích na dvoře zámku.

Sobota 20. dubna

Jarní jarmark řemesel připravili od 9:00 do 18:00 v areálu Bečovské botanické zahrady. Představí se tam nejen řemeslníci, ale nabídnou i komentované prohlídky zahrady.

Celodenní botanická exkurze Za valečskou květenou začne od 10:00 u infocentra v zámeckém parku ve Valči na Karlovarsku. Trasa náročnějšího výletu je dlouhá 15 kilometrů.

Program pro nejmenší, nazvaný Pohádka s hvězdičkou, připravila od 14:00 karlovarská hvězdárna Františka Krejčího. Děti čeká astronomická pohádka o šikulovi Xaverovi, seznámí se s planetami Sluneční soustavy a za jasného počasí si prohlédnou dalekohledem Slunce.

Pro ty, kteří by se rádi dozvěděli více o autismu a projevili svou podporu, je tu akce Den porozumění autismu, kterou Becherova vila pořádá od 14 hodin. Program akce nabídne pohybové aktivity, tvořivé dílny, ukázku muzikoterapie a klidovou místnost.

Akci pro děti nazvanou Den Země – Cesta do pravěku, připravili v sokolovském Domě dětí a mládeže od 15:00 do 18:00. Na všechny návštěvníky čeká rodinná hra cesta pračlověka, vyrábění z kůže, lov mamutů a také věštírna.

Speciální tematická komentovaná prohlídka na téma Architektura v průběhu století začíná od 15:30 v mariánskolázeňském Turistickém informačním centru v Domě Chopin.

V sokolovské městské knihovně začne vernisáží v 16:00 výstava sedmi amatérských výtvarníků. Představí se na ní například Klára Petříková, Kateřina Černá a Ondřej Bek

Čtěte také

V karlovarském městském divadle budou na akci nazvané Tanec, tanec soutěžit od 16:00 neprofesionální taneční soubory scénického tance z Karlovarského a Plzeňského kraje. Představí divákům choreografie ucházející se o postup do celostátního kola.

Punk-rockovou legendu, kapelu Totální nasazení, uslyší od 20:00 návštěvníci loketského Kulturního domu Dvorana. Jako host se představí Deratizéři. 

Stříbrné tolary, ale také třeba dobovou balneologickou ordinaci a monumentální sklepení, to vše si mohou prohlédnout návštěvníci jáchymovského muzea Královská mincovna.

Neděle 21. dubna

Ze dvou druhů komentovaných prohlídek si dnes mohou vybrat zájemci o prohlídku Císařských lázní v Karlových Varech. Jeden okruh nabízí projít Císařské lázně skrz naskrz, druhý okruh pak představuje luxusní Císařskou koupelnu. Místa od 10:30 do 17:30  je třeba si rezervovat prostřednictvím webových stránek

Umělkyně Dagmar Štrosová zve do loketské městské knihovny. Od 14:00 tam pořádá tvůrčí dílnu, která přiblíží práci se sklem. Zájemci budou tvořit velký závěsný skleněný objekt a zkoumat strukturu skla.

Čtěte také

Pohádkový muzikál pro děti s písněmi Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře Princové jsou na draka má od 15:00 na programu karlovarské městské divadlo. 

Poetický horor Valérie a týden divů nabídne od 17:00 Západočeské divadlo v Chebu. Jedná se o mozaiku příhod na hranici snu a reality, které během jediného týdne zažívá dospívající Valérie.

Karlovarská Galerie umění představuje to nejlepší z tuzemské tvorby už sedm desítek let. Jubileum připomíná výstava, nazvaná příznačně Sedm dekád. Představuje práce umělců, jakými jsou například vytvořili Antonín Slavíček, Zrzavý, Josef Čapek, Emil Filla, ale také nověji František Skála nebo Jaroslav Róna.

Hned tři aktuální výstavy nabízí chebská Galerie výtvarného umění. Ve Velké galerii se představuje konceptuální umělec Pavel Büchler, v Malé galerii výtvarník a autor objektů Jan Stolín se svým cyklem Hic sunt leones. Julie Jančárková přibližuje v panelu Opus magnum obraz Lazarky Jana Václava Mrkvičky a jeho historii.

V karlovarské Galerii umění zaujme výstava fotografa Jana Ságla nazvaná Zahradní partitury. Návštěvníci uvidí meditativně laděné snímky zahrad, detailů květin, krajiny, chmelnic a chřestových polí.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.