Exkluzivní zpověď Emílie Vášáryové: Herečkou jsem být nechtěla. Styděla jsem se za to

Herečka Emília Vášáryová letos oslavila 80. narozeniny.

Interview: Speciál (717)

Emília Vášáryová letos oslavila 80. narozeniny. Slovenská herečka zazářila například ve filmu Pelíšky a za její dlouholetou kariéru se jí dostalo velkého uznání. Jak sama ale přiznává, herecké profesi se vlastně nikdy věnovat nechtěla. „Styděla jsem se za to,“ uvedla Vášáryová ve speciálu na CNN Prima NEWS. Celý pořad sledujte v neděli od 21:30 na CNN Prima NEWS.

O tom, že bude herečkou, Vášáryová prý nikdy nesnila. „Herectví jsem původně nechtěla studovat vůbec,“ řekla moderátorce Radce Červinkové známá umělkyně. Vzhledem k tomu, že měla špatný kádrový posudek, neměla ale na vybranou. „Skončila jsem na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Nebylo jednoduché se s tím smířit. Bylo mi 17 let a ani já sama tehdy nevěděla, co chci dělat,“ vylíčila.

Studium na herecké škole brala jako přechodné období a doufala, že časem třeba změní obor. „Zpočátku jsem se styděla za to, co studuji, a když se mě na to lidé ptali, lhala jsem. Říkala jsem, že jednou budu jako astronomka Ludmila Pajdušáková nebo zpěvačka Judita Čeřovská. Později jsem s tím ale musela přestat,“ přiznala.

Ačkoliv Vášáryovou herectví nikdy nelákalo, dosáhla velkého úspěchu. Poprvé se postavila před kameru už v 16 letech a ve filmu Deštník svatého Petra si zahrála roli služky. Po skončení studií se stala členkou Slovenského národního divadla, kterému je dodnes věrná. Za svou dlouholetou kariéru obdržela také řadu ocenění. Je držitelkou Českého lva a v roce 1978 získala titul zasloužilá umělkyně. V roce 2001 pak obdržela titul slovenská herečka století.

„Jako malá jsem se věnovala všemu možnému. Od baletu, přes gymnastiku a hru na hudební nástroje. Dá se říct, že jsem byla na kariéru herečky připravená,“ svěřila se moderátorce Vášáryová. „V 50. letech bylo ale herecké povolání na Slovensku podezřelé. Měla jsem celkový ostych,“ doplnila.

Slovenská herečka Emília Vášáryová bude hostem speciálu ve vysílání CNN Prima NEWS. Celý rozhovor sledujte v neděli od 21:30.

Tagy: