Hudební festival Znojmo uvede scénickou premiéru Haydnova oratoria Il Ritorno di Tobias s Adamem Plachetkou a Lucií Kaňkovou

Již 15., 16. a 17. července hostí Hudební festival Znojmo scénickou premiéru oratoria Il ritorno di Tobia (Návrat Tobiášův) Josepha Haydna. V hlavních rolích se představí Adam Plachetka, Lucie Kaňková, Theodore Browne, Shira Patchornik a Dagmar Šašková. Dílo vzniká v režii Tomáše Ondřeje Pilaře, který ve Znojmě zpracoval doposud největší operní scénické dílo v historii festivalu – Händelova Saula s Adamem Plachetkou v titulní roli.

Haydnovo oratorium Il ritorno di Tobia (Návrat Tobiášův) je prvním oratoriem skladatele. Dílo vzniklo na motivy starozákonního příběhu a představuje Tobiáše, který si jde pro nevěstu. Z cest přinese živou vodu, díky které jeho slepý otec prozře. Provází ho anděl strážný vtělený do psa. Návrat Tobiášův je psán ve stylu metastasiovské ideje oratoria jako duchovní opery. Takto bylo oratorium chápáno i ve Vídni sedmdesátých let 18. století, s jejímž prostředím Händel počítal. Skladbu uvedl v dubnu 1775 na benefičním koncertě Tonkünstler-Societät. Starozákonní námět převedl do podoby italského libreta vídeňský básník Giovanni Gastone Boccherini. Formálním základem dvoudílné kompozice jsou po vzoru opery recitativy a árie, nechybí však ani sbory v duchu oratorní tradice. Skladba se setkala s velkým úspěchem a byla za skladatelova života velmi populární.

Lucie Kaňková, foto Tomáš Kijas

Po nedávných úspěších při záskoku v roli Gildy v operních domech v belgickém Liège a Praze v České republice vystoupí Lucie Kaňková na barokním operním festivalu ve Znojmě. „Ještě nikdy jsem se nesetkala s tak pozitivním a harmonickým týmem, který je složený ze skvělých interpretů,“ říká Lucie. „Haydnova hudba je velice náročná a prověří technické i hudební schopnosti do morku kosti, takže se nebudeme nudit ani my na pódiu, ani diváci v publiku. Il Ritorno di Tobias – Návrat Tobiáše je původně oratorium, které bude poprvé scénicky provedeno již tento víkend. Oplývá melodiemi a rytmy, které zaujmou na první poslech a s krásnou výpravou je rozhodně na co se těšit.“ Kromě mnoha koncertních vystoupení se Lucie Kaňková představila především v titulní roli Monteverdiho opery Korunovace Poppey v DJKT v Plzni, také jako Teofane v opeře Ottone G. F. Händela ve švýcarských divadlech v Bielu a Solothurnu i jako sólistka Olomouckých barokních slavností, Janáčkova máje a festivalu Hortus Magicus v Kroměříži v roli Času a Štěstěny v opeře Il tribunale di Giove Karla Ditterse von Dittersdorfa. Ve Znojmě ztvární roli Rafaelle.

Dále vystoupí britský tenorista Theodore Browne jako Tobia, Adam Plachetka jako Tobit, izraelská sopranistka Shira Patchornik jako Sara a česká sopranistka Dagmar Šašková jako Anna. Režie se ujal Tomáš Ondřej Pilař a pod taktovkou Romana Válka zahraje Czech Ensemble Baroque Orchestra & Choir.

Sdílet článek: