Hygienici zkontrolovali v Královéhradeckém kraji od začátku prázdnin už tři desítky dětských táborů

15. červenec 2022 07:53

Hygienici se pokusí během léta zkontrolovat většinu dětských táborů v Královéhradeckém kraji. Zatím mají za sebou přibližně tři desítky kontrol, na jedné takové byl s nimi na Trutnovsku i reportér Tomáš Lörincz.

Ty jsi byl dnes s pracovníky Krajské hygienické stanice na táboře v Havlovicích na Trutnovsku. Než se tam ale podíváme, jak zatím kontroly letos dopadly?

Čtěte také

Zatím dobře, ostatně i dnes měli v Havlovicích vedoucí tábora jičínského K-klubu skoro všechno v pořádku. A to, na co hygienici narazili, byly jen relativně snadno opravitelné drobnosti.

Podobně zodpovědní byli zatím všichni, u kterých už se kontrola objevila, říká Hana Rösslová z Krajské hygienické stanice. „Teď máme provedeno 30 kontrol a zatím nebyla udělena žádná sankce. Všechno bylo dosud v pořádku.“

Táborů v kraji jsou zatím nahlášené zhruba dvě stovky a hygienici chtějí navštívit když už ne úplně všechny, tak aspoň většinu z nich.

Čtěte také

Jak vlastně taková kontrola vypadá, jak dlouho trvá a co všechno pracovníci hygieny chtějí vidět?

Je hodně důkladná a trvá víc než hodinu. Během kontroly přijde řada prakticky na všechno, co se táborového života týká.

Třeba dnes začala kontrola cestou do kuchyně, kde bylo potřeba prohlédnout způsob skladování a samozřejmě trvanlivost potravin, to, jestli mají v kuchyni jednotlivá prkénka na krájení popsaná a oddělená podle surovin, zkoumal se jídelníček, z čeho se skládá, jestli mají děti aspoň jedno teplé jídlo denně, jestli mají k pití sladkou i neslazenou variantu nápojů, jak a kde se myje nádobí, čím se oplachuje, kam se pak vylévá voda po nádobí.

Čtěte také

A samozřejmě i to, v jakých podmínkách děti jedí a jestli je tam čisto.

A to jsme jen u kuchyně, podobně důkladnou prohlídkou prošly i záchody, umývárny, zdravotní stan, stany dětí. Kontrolu zajímalo i to, jak je případně řešené místo pro izolaci někoho, kdo by onemocněl, jestli by měl takový člověk vlastní záchod a podobně.

No a na konci si ještě pracovnice krajské hygienické stanice vyžádaly všechny dokumenty a jméno po jménu si odškrtly, že děti mají v pořádku bezinfekčnost, očkování a vůbec že mohou na táboře být.

Jak provozovatelé táborů kontroly vnímají a jak reagují třeba na nějaké výtky?

Podle hlavní vedoucí tábora v Havlovicích Lenky Kubínové to k táborům prostě patří. Nějaké drobnosti se objevily, třeba u šunky v lednici nebyl originál štítku s datem trvanlivosti.

Čtěte také

Vedení sice mělo den starou účtenku s datem nákupu, ale bude si muset do obchodu zajet ještě jednou, vyžádat si od prodejce doklad o datu trvanlivosti a tu pak datovou schránkou nebo mailem poslat hygienikům. Na dvou místech chybělo mýdlo v dávkovači, to šlo odstranit hned, jinak měl tábor všechno v pořádku.

I sami hygienici říkají, že jsou tábory v tomhle směru zodpovědné a že většina vedoucích je taková, že když se objeví nějaký problém, chtějí ho řešit a obvykle také rychle řeší. I proto padá v kraji v posledních letech jen minimum pokut.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související