Vodní hudba na jezírku, barokní opera, filmové melodie. Mezinárodní hudební festival Český Krumlov se vrací v plném rozsahu

15. červenec 2022 08:16

Patnáct koncertů na devíti místech přinese Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Jeho 31. ročník se vrací do původního letního termínu. V předchozích dvou letech ho organizátoři kvůli covidovým omezením přesunuli na podzim a výrazně zredukovali program. Velký hudební svátek v původním rozsahu zahájí páteční koncert s názvem Voda a oheň na zámeckém jezírku.

Festival otevře Vodní hudba a Hudba k ohňostroji Georga Friedricha Händela. Na barokní večer s pyrotechnickými efekty se těší i dirigent Vojtěch Spurný. „Obě skladby patří k tomu nejpopulárnějšímu, co v Händelově odkazu zůstalo, a stále se hrají. Budou provedeny krásně stylově, to znamená open air, na jezírku v zámecké zahradě v Českém Krumlově,“ říká.

Dirigent Vojtěch Spurný a Jihočeská filharmonie budou hrát na běžně nepřístupném ostrově uprostřed zámeckého jezírka. Diváky v zámeckém parku čeká hudební i vizuální zážitek. „Hraní open air je vždycky trochu dobrodružství, protože nevíte, co udělá počasí, vlastně nevíte, co vás čeká, nicméně obě skladby byly skutečně komponovány pro produkci pod širým nebem,“ dodává dirigent.

Čtěte také

Právě Händelova Vodní hudba se na zámecké jezírko vrací po 27 letech, reprízu přesně po čtvrt století zhatil covid. Zahajovací koncert ale určitě nebude replikou toho původního. „Změna bude v pojetí jeviště i pojetí vodní hladiny,“ naznačuje prezident festivalu Jaromír Boháč.

Po letech se program vrátí i do zámeckého barokního divadla s operou Antonia Vivaldiho Farnace. „Letos uplyne 295 let od její premiéry a diváci budou mít možnost se podívat do barokního divadla, což je unikátní prostor,“ připomíná ředitelka festivalu Gabriela Rachidi.

„K velkým koncertům bude patřit také filmový večer Johna Williamse, významného skladatele filmové hudby, a na závěr operní gala. Navíc letos spouštíme festivalovou zónu v Pivovarské zahradě po dobu všech čtyř festivalových víkendů, je to program zdarma, jsou tam kreativní dílny, letní kina,“ doplňuje.

Mezinárodní hudební festival potrvá až do 6. srpna a jeden koncert zazní i v kostele svatého Mikuláše v Boleticích.

Spustit audio

Související