Kurz investigativní žurnalistiky Achillova Data otevírá přihlášky

pátek, 15. července 2022, 09:15 Aktuality, Tisk MediaGuru

Vzdělávací program pro studenty se zájmem o investigativní žurnalistiku Achillova Data otevírá přihlášky do letošního ročníku.

Achillova Data, zdroj: Nadace Bakala Foundation

Achillova Data, zdroj: Nadace Bakala Foundation

Nadace Bakala Foundation po šesté otevírá přihlášky do kurzu investigativní žurnalistiky Achillova Data. Cílem programu je seznámit aspirující novináře se základními nástroji, aktuálními trendy a metodami investigativní žurnalistiky, a motivovat je k tomu, aby se tímto druhem novinařiny zabývali.

Achillova Data je dvouměsíční kurz určený studentům žurnalistiky a příbuzných oborů, ale i začínajícím novinářům z České republiky a Slovenska. Do kurzu jsou přijímány tří až pětičlenné týmy studentů, které se mohou hlásit do 14. září 2022 na stránkách nadace.

Program se skládá ze dvou hlavních částí. První z nich je třídenní sérií přednášek a workshopů, v nichž se účastníci mají možnost učit od zkušených investigativních novinářů a profesionálů z oblastí, které jsou pro investigaci potřebné. V loňském ročníku byli mezi přednášejícími například Josef Šlerka, Pavla Holcová či Tomáš Němeček, ale i zahraniční novináři z mezinárodní organizace OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project). Školení proběhne v pražském sídle nadace Bakala Foundation v říjnu 2022.

Následně bude každému týmu přidělen mentor a pod jeho vedením budou studenti pracovat na své první reálné investigativní kauze. Letos svou účast jako mentoři potvrdili například Jana Ustohalová (Deník N) nebo David Klimeš (Aktuálně.cz). Doplní je zástupci investigativních týmů ze slovenských redakcí Aktuality.sk, Nadácie Zastavme korupciu a Investigatívneho centra Jána Kuciaka.

Svou práci týmy odevzdají v závěru kurzu k posouzení odborné porotě. Výstupy svých šetření pak budou účastníci prezentovat na slavnostním závěrečném setkání, kde získají od poroty zpětnou vazbu a zároveň bude vyhlášen nejlepší projekt.

V loňském ročníku Achillových Dat studenti pracovali na tématech jako byly nepřiznané majetky vedoucích činitelů českých i slovenských municipalit, nedostatečná ochrana osobních údajů pacientů v ordinacích praktických lékařů nebo třeba nákup followerů, tzv. „mrtvých duší“, na sociálních sítích.

Program Achillova Data organizuje nadace Bakala Foundation ve spolupráci s Českým centrem pro investigativní žurnalistiku a slovenskou Nadácií Zastavme korupciu s podporou Velvyslanectví USA v Praze. Absolventem kurzu Achillova Data byl i slovenský investigativní novinář Ján Kuciak. V jeho odkazu pokračuje Investigatívne centrum Jána Kuciaka, které je jedním z partnerů projektu.

Více informací jek dispozici na stránkách nadace.

-mav-