Nakladatelství Euromedia uvádí na trh: Italské léto, Vlak do Paříže, Letní záhady a Rusko v plamenech

Novinky druhého červencového týdne v nakladatelství Euromedia „voní“ létem a s ním spojeným cestováním. Americkou spisovatelku Jennifer Probstovou čeští čtenáři a zejména čtenářky už dobře znají, česky jí vyšlo již několik knih. Její novinka Italské léto vypráví příběh tří generací žen, které se společně vydají na jedinečnou pouť Itálií, aby v ruinách starověkého Říma či ve zvlněných kopcích Toskánska znovuobjevily svá ztracená rodinná pouta.

Dáváte-li přednost spíš Francii, nenechte si ujít debutový román Lorraine Brownové s názvem Vlak do Paříže. Zamilovaná dvojice Simon a Hannah se společně vydává na svatbu, která se má konat v Amsterdamu, nicméně tam nakonec dojede jen Simon.  

Další novinka je z nakladatelství Kalibr a její autorkou není nikdo jiný, než královna zločinu Agatha Christie. V její sbírce Letní záhady čtenáři najdou dvanáct napínavých povídek nejen na prázdniny a navíc ještě jednu bonusovou kapitolu v podobě autorčiny tragikomické příhody z dětství.

V další knize se dostáváme od oddechových k výrazně vážnějšímu tématu – autorem titulu Rusko v plamenech  je bývalý elitní agent KGB a FSB Alexandr Litviněnko spolu s historikem Jurijem Felštinskim. Text obsahuje mnoho informací, za jejichž vyzrazení zaplatil první jmenovaný autor bohužel životem – v roce 2006 byl v Londýně otráven radioaktivním poloniem.

Jennifer Probstová: ITALSKÉ LÉTO

Workoholička Francesca je úspěšná ve všech oblastech svého života kromě jedné – rodiny. Nedokáže si vyhradit čas na svou dceru Allegru, se kterou se prakticky odcizily. Když se Allegra zaplete s novou partou a zatknou ji za držení drog, Franceska vyhoví přání své matky Sophie, a všechny tři se společně vypraví na velkolepou pouť do Itálie po stopách rodinných předků.

Sophia ví, že její děvčata mají problémy a zoufale potřebují změnu. Pro žádnou z nich to však nebude snadná cesta. Pomohou jim ruiny starověkého Říma, kostelíky v Assisi a zvlněné kopce Toskánska uvědomit si důležitost rodinných pout, než bude pozdě…? Nový román bestsellerové autorky Jennifer Probstové o třech generacích žen a jedinečné pouti Itálií.

Jennifer Probstová chtěla být dle svých slov vždy spisovatelkou. Když jí bylo dvanáct let, napsala úplně první milostný příběh. Od té doby už byla k nezastavení. Díky hrdinkám svých románů se naučila mnoho – mít hlavu vztyčenou a jít kupředu, i přestože vás svírají obavy, vyžadovat ve vztazích respekt, umožnit kompromis, sny, ale také nezávislost.

Lorraine Brownová: VLAK DO PAŘÍŽE

Hannah a její přítel Simon jsou zamilovaní a zdá se, že jedou po stejné koleji… Právě jsou na cestě vlakem do Amsterdamu, kde se má konat svatba Simonovy sestry. Nic však nejde podle plánu. Vlak doběhnou na poslední chvíli, jejich kupé je již obsazené, a nefunguje ani klimatizace. Hannah si chce alespoň na chvíli odpočinout, Simon už spí, ale co hůř – chrápe. Vydá se proto do jiného vagónu, aby jen na pár chvil zavřela oči. Když se však ráno probudí, zjistí, že se vagóny jejich vlaku rozpojily, a ona už nemíří do Amsterdamu jako Simon, ale do Paříže. Bez zavazadel a bez Simona je nucena strávit celý jeden den v nejromantičtějším městě Evropy. A to ještě není všechno. Do cesty se jí připlete pohledný Francouz Léo…

Lorraine Brownová vystudovala herectví a nedávno dokončila poslední ročník postgraduálního studia psychodynamického poradenství. Žije v Londýně s partnerem a osmiletým synem. Vlak do Paříže je jejím knižním debutem.

Agatha Christie: LETNÍ ZÁHADY

Se stoupajícími teplotami stoupá i pravděpodobnost zločinu, ať už v Cornwallu, či na Riviéře, ať už v prostorách Apollónova chrámu, či anglického venkovského sídla. Ani pražící sluneční paprsky však nezabrání detektivům z pera Agathy Christie vyřešit i ty nejzapeklitější případy!

Rozložte lehátka na pláž či do stínu stromů a užijte si povídky plné mistrných odhalení a závěrečných třešniček na dortu. A k tomu přidejte i jednu bonusovou kapitolu – autorčinu vzpomínku na letní tragikomickou příhodu z dětství… Tucet napínavých příběhů situovaných do parných dnů a nocí, stvořených samotnou královnou zločinu a sestavených do této sbírky, určené nejen pro prázdninové večery.

Agatha Christie (1890–1976) patří k legendám tvůrců detektivek. Napsala téměř tři sta děl včetně divadelních a rozhlasových her, psychologických próz, sbírky poezie, souboru básní a povídek pro děti a Vlastního životopisu.

Alexandr Litviněnko, Jurij Felštinskij, Tomáš Lemešani: RUSKO V PLAMENECH

V českém překladu právě vychází kniha zavražděného elitního agenta KGB a FSB Alexandra Litviněnka. Napsal ji společně s historikem Jurijem Felštinskim a popisuje v ní, jak se dostal Putin k moci a jak režim v Rusku ovládly tajné služby.

Aktivity tajných služeb jako FSB, či GRU, která stála také za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích, podněcování války v Čečensku a jak se Vladimir Putin plíživě dostal do Kremlu. Také za vyzrazení těchto informací zaplatil bývalý ruský agent Alexander Litviněnko životem. Tento bývalý podplukovník FSB, byl otráven radioaktivním poloniem v Londýně v roce 2006.

Kniha Rusko v plamenech sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu a další ruská města, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tento výjimečný text ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

Pro české vydání knihu přeložil a upravil spisovatel, analytik a novinář Tomáš Lemešani. Česká verze ostatně vychází ve spolupráci s Lemešaniho platformou Independence, která vydáním tohoto titulu zahajuje svou činnost.

Alexandr Valterovič Litviněnko: Byl vysoce postaveným agentem KGB a FSB. Byl ostrým kritikem prezidenta Putina, především kvůli jeho politice v Čečensku. Na tiskové konferenci v listopadu 1998 zveřejnil, že dostával rozkazy v rozporu se zákony. V roce 2000 emigroval do Velké Británie, kde získal azyl a v roce 2006 také britské občanství. Na začátku listopadu 2006 byl otráven radioaktivním poloniem a 23. listopadu na následky otravy zemřel.

Jurij Felštinskij: Studoval historii na Moskevském pedagogickém institutu. V roce 1978 emigroval do Spojených států a pokračoval ve studiu historie, nejprve na Brandeis University, pak na Rutgers, kde získal titul Ph.D. v historii. Byl také postdoktorandem v Hooverově ústavu na Stanfordské univerzitě. V roce 1993 doktor Felshtinsky obhájil doktorskou disertaci na Institutu dějin Ruské akademie věd a stal se prvním občanem USA, který získal doktorát v Rusku.

Tomáš Lemešani pracoval jako novinář od roku 2008 do roku 2017. Věnoval se zejména byznysu, kauzám a transparentnosti. Spolupracoval s řadou českých a slovenských titulů. Coby investigativní novinář také pracoval a pracuje pro neziskové organizace zaměřené na boj proti korupci. V současnosti se živí jako analytik pro podnikatelské prostředí pro klienty zejména z řad českých a slovenských, ale i evropských institucí, organizací a zástupců zaměstnavatelů.

 

You may also like...