Investice města mimo rozpočet? Za desítky milionů korun

TISKOVÁ ZPRÁVA
Mimorozpočtové zdroje
 

 
 
Vyškov, 15. července 2022 – Od menších dotací určených na opravy soch, božích muk nebo křížů či na nákup tabulek na historických budovách pro zvýšení informovanosti místních i turistů po velké v řádech milionů korun: na vznik mokřadu nebo na rekonstrukce učeben základních škol. Často skloňovaným spojením na vyškovské radnici jsou po celé volební období mimorozpočtové zdroje.

Po více než třech a půl letech aktuálního čtyřletého volebního období se dá podle vedení města konstatovat, že se získáváním dotací je na tom Vyškov velmi dobře. „Vždy prověřujeme všechny možnosti, zda ke konkrétní investici není možné získat dotační podporu. Jednotlivé dotační výzvy pečlivě sledujeme, jakmile se objeví, jsme na ně díky předchozí práci na potřebné dokumentaci připravení a můžeme o mimorozpočtové zdroje požádat. Rozhodně nejde o zanedbatelné sumy,“ zdůraznil vyškovský starosta Karel Jurka.

Například za oblast životního prostředí se podařilo získat dotace na tři velké záměry. Město obdrželo dotační podporu z Operačního programu Životní prostředí na pás zeleně na dohled od Sídliště Osvobození a na biocentrum přístupné z ulice A. B. Svojsíka. „V obou případech začaly na plochách na konci minulého roku růst tisíce stromů a keřů. Rozsáhlá výsadba nabízí spoustu výhod. Ze stejného programu jsme dostali štědrou dotační podporu pro vznik mokřadů mezi dálničním přivaděčem a Kačencem v místě zvaném Padělky. Jen na tyto tři projekty jsme obdrželi peníze ve výši téměř 7,6 milionu korun. Za oblast životního prostředí, do které jsou započítané i mimorozpočtové zdroje pro zoopark, se podle závěrečných účtů města za roky 2019 až 2021 podařil získat další téměř milion korun,“ shrnul místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

Školy jsou aktivní
Místostarostka města Karin Šulcová je ráda hlavně za nastartování kontinuálního získávání mimorozpočtových peněz vyškovskými školami, a to zejména z evropských zdrojů i vnitrostátních grantů. Jde o desítky milionů korun. „V oblasti školství získáváme každoročně vysoké sumy, za což patří hlavní poděkování ředitelkám a ředitelům mateřských a základních škol. Veškeré akce pomohou našim příspěvkovým organizacím co do kvality výuky, navíc významně šetří peníze z rozpočtu města,“ zdůraznila místostarostka Šulcová.

Za roky 2019 až 2021 se jedná o částku přesahující 35,5 milionu korun. Z ukončených projektů sumu nejvíc tvoří investice Základní školy Tyršova nazvaná Rozvoj klíčových kompetencí. Dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) tehdy přesáhla 11,4 milionu korun. Proběhlo vnitřní zasíťování školy, výstavba výtahu či vybudování pěti odborných učeben.

Mimorozpočtové zdroje






















Základní škola Purkyňova za peníze z IROPu zrekonstruovala učebnu IT, cvičnou kuchyňku a jazykovou učebnu, zmodernizovala počítačovou síť či ve venkovních prostorách školy vybudovala místo k odpočinku. Výše podpory přesáhla 3,3 milionu korun.

Ze stejného programu čerpala i Základní škola Morávkova. A znovu šlo o odborné učebny (dotace za 2 miliony a 850 tisíc). Modernizací prošla učebna a kabinet přírodopisu, škola mimo jiného zakoupila 21 kusů počítačových stanic či 8 robotických stavebnic.

Na začátku roku 2020 mohla Základní škola a Mateřská škola Letní pole vypsat mimořádný zápis do nové třídy mateřské školy. Příspěvková organizace využila volné prostory v přízemí, kde již dvě třídy pro děti předškolního věku fungovaly. S rozšířením pomohl stejný dotační program, škola dostala zhruba 2,7 milionu korun.

Žádosti až na podzim
Ani letošek nemá být výjimkou. Naopak. Školy buď čekají na rozhodnutí o poskytnutí dotace, nebo na vyhlášení dotační výzvy. Ředitelky a ředitelé souhrnně podali záměry ve výši přesahující 100 milionů korun, které prošly radou města. Pro radnici totiž většinou vyplývá nutnost spolufinancování. Řada z nich čeká na výzvu z IROP 2 – Vzdělávací infrastruktura, u které došlo k posunutí termínu. Žádosti bude možné předkládat v podzimních měsících. Prakticky všechny vyškovské základní školy cílí na modernizaci odborných učeben. „Podpory se dočká také navyšování kapacit mateřských škol, což je problém Vyškova v souvislosti s aktuální velkou bytovou výstavbou. V případě navýšení kapacit hovoříme o školkách v Rychtářově a Sochorova, v obou by šlo o rozšíření o dvě další třídy. Vzniklých 92 nových míst by mělo pokrýt zvýšenou poptávku po předškolním vzdělávání,“ doufá místostarostka.

Významnou pomoc v oblasti školství pak v sobě skrývá program Šablony. Díky němu mateřské a základní školy dosáhnou na zakoupení didaktických pomůcek i na vytvoření nových pedagogických míst. „Znovu jde o milionové sumy. V případě základních škol mohou ředitelé vytvořit místa speciálního pedagoga, kariérového poradce, psychologa nebo školního asistenta, na která platově ze státních zdrojů nedosáhnou a jež jsou dnes pro školy nesmírně potřebná,“ vyjmenovala místostarostka Vyškova s tím, že mezi cíli Šablon nechybí ani třeba podpora sociálního a profesního rozvoje pedagogů.

Patrně jediné synagoze na území České republiky stojící přímo na centrálním náměstí pomohla s obnovou střešního pláště dotace Ministerstva kultury z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v roce 2020 (800 tisíc) i o rok později (694 tisíc). Zkrátka nezůstal ani interiér bývalé synagogy. „Ze stejného programu jsme pro první etapu restaurování dekorativní výmalby stěn obdrželi 245 tisíc, pro druhou letošní etapu dalších 665 tisíc korun. Podařila se rovněž výměna oken a dveří na věži radnice: stejný titul a pomoc ve výši 146 tisíc, které jsme nemuseli uvolňovat z městského rozpočtu,“ přiblížil místostarosta Kachlík. Městu rovněž pomohly dotace v řadu desetitisíců v případě restaurování kříže u letiště při silnici na Pustiměř či sochy Panny Marie v Dědicích.

Vysoké částky směřovaly i do informačních technologií. Takřka 9 milionů korun radnice dostala na projekt Specifické informační systémy a infrastruktura MěÚ Vyškov. Díky projektu byl nahrazen původní systém zálohování, byl nasazen systém na monitoring sítě, který odhaluje potencionální slabiny a bezpečnostní díry v systému úřadu, podařilo se rozběhnout druhé datové centrum v objektu městské policie, a tím zajistit vysokou dostupnost aplikací. Také se podařilo co do rychlosti a stability zkvalitnit síťovou infrastrukturu městského úřadu. „Rozvoj IT má pokračovat díky dalším výzvám Integrovaného regionálního operačního programu v novém programovém období, které začnou být vypisovány letos v létě. V případě, že se podaří realizovat všechny plánované projekty, může město získat až desítky milionů,“ konstatoval starosta Jurka.

Peníze i z Jihomoravského kraje
S nákladnou modernizací 11 světelných křižovatek ve městě pomáhá znovu IROP, poskytnutá dotace přesáhla 1,1 milionu korun. „Důvodem je výměna starých systémů řazení i typů světel. Řadiče na některých křižovatkách jsou staré i dvě desítky let a špatně komunikují s novými. Šoféři a chodci zaznamenají změnu zejména v lepší jasnosti a viditelnosti světel,“ vysvětlil místostarosta Vyškova Roman Celý. Připomněl zároveň, že krajští zastupitelé loni na podzim rozhodli o poskytnutí investiční finanční podpory v milionové výši na aktuálně skončené stavební úpravy v Nádražní ulici.

Krajská dotace (500 tisíc) zároveň letos pomůže s konáním Jihomoravských dožínek, které ve Vyškově proběhnou 28. srpna. „A když už jsme u Jihomoravského kraje, na základě podpory a záštity ze strany města podpořil výstavbu nové skautské klubovny 4 miliony a sociálních bytů v Katolickém domě v Dědicích 3 miliony korun,“ řekl místostarosta Celý.

480 tisíc korun z krajské účelové dotace pak zaplatilo polovinu nákladů za nákup repasovaného nákladního automobilu k přepravě objemného materiálu, který od konce roku 2019 slouží Jednotce sboru dobrovolných hasičů města Vyškova. „Padesátitisícovou dotaci ze Státního fondu životního prostředí zase využili vyškovští strážníci při nákupu nového služebního auta v hybridní variantě,“ připomněl starosta Jurka.

Postupná modernizace zázemí Dětského dopravního hřiště ve Vyškově se rovněž mohla opřít i o dotační pomoc. Druhá etapa spočívala v osazení kontejnerové sestavy pěti kusů buněk. „Některé slouží jako skladovací prostory, jiné coby herna pro děti. Podmínky pro výuku dopravní výchovy školáků jsme zlepšili i díky dotaci z rozpočtu Jihomoravského kraje ve výši 800 tisíc korun,“ ocenil místostarosta Celý. Dalších 750 tisíc korun z krajských peněz může radnice získat nyní v létě, kdy je naplánovaná třetí etapa modernizace hřiště.

Mimorozpočtové zdroje


 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 15.7.2022 / 15.7.2022

Počet návštěv: 605
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém