Pro práci se dřevem potřebujete kolem sebe upřímné lidi, usmívá se zkušený řezbář Miroslav Kříž

15. červenec 2022

Řezbářská radioporadna s vůní a příběhy dřeva. Pokusíme se vás inspirovat, abyste si práci se dřevem v čase léta a prázdnin vyzkoušeli. Poradí vám vynikající řezbář, tak trošku i učitel a youtuber Miroslav Kříž.

Může se naučit pracovat se dřevem úplně každý?
Myslím si, že ano. Kdo má trošku umělecké cítění a má rád tento úžasný materiál, tak věřím, že ho to lze naučit. Je potřeba se toho nebát a zkoušet. Já jsem také tak začínal.

Stromy miluji. Ale miluji i ten materiál a vůni. A myslím si, že tak to má každý řezbář, tohle řemeslo se jen pro peníze dělat nedá.
Miroslav Kříž, řezbář, učitel i youtuber

Se dřevem se určitě hodně experimentovat. Měli jsme řezbáře, kteří vyřezávali maličké betlémy a potom jiné, kteří zase naopak řežou motorovou pilou. Ale vy se věnujete snad úplně všemu?
Začínal jsem nejdříve vyřezávat do brambor. Až pak jsem přešel k menším figurkám ze dřeva, z měkkého lipového dřeva. A teď je mojí vášní motorová pila.

Čtěte také

To je velká krása, ale tohle asi začátečník hned nezvládne.
Vždy to chce postupovat pomalu, protože se jedná o docela nebezpečnou práci. Spousta lidí se mne ptá, jak začít, a já odpovídám, že nejdůležitější je bezpečnost. Neříznout se. Protože vždy, když chcete dělat něco, co vás baví, tak si u toho nesmíte ublížit. To je první zásada, dbát na bezpečnost a začínat s něčím menším.

A nejdůležitější je asi chuť se něco naučit a touha se zdokonalovat?
Určitě. A je dobré mít u sebe někoho, kdo vám upřímně řekne, že ta vaše vyrobená panenka Marie vypadá jako zombie. Já mám kolem sebe spoustu upřímných lidí.

Čtěte také

Určitě je také důležité použité dřevo. Které je pro začátečníka nejvhodnější a nejjednodušší?
Kdybych měl popisovat druhy dřev, tak je to téma na půl dne. Ale když budeme mluvit o těch začátcích, tak bych začal určitě s ořezanými lipovými větvemi. Ty o průměru asi 5 až 6 cm si nařežte na špalíčky a nechte proschnout. Potom oloupejte kůru a z takových lipových větví se krásně řežou figurky do Betléma. Je to opravdu jako do vosku, krásně měkké dřevo. Naopak dub, habr nebo jasan jsou hodně houževnatá dřeva a časem hodně praská, když se rozesychá.

Co je pro řezbáře největší výzvou?
Já to neberu jako výzvu, každé řezání si užívám. A teď je pro mě v současné době asi největší výzvou kůň s princeznou pro moji dceru na zahradu. Protože, jak se říká, kovářova kobyla chodí bosa. Už se stydím, ale určitě to bude.

Když vidíte nějaký kus dřeva, tak hned přesně víte, co z něj vyrobíte?
Většinou ano, je to tak. My například nemáme vůbec krb na dřevo, protože v mém případě se neumím představit, že by mi přivezli dřevo na topení. Používáme úplně jiné palivo. Neumím si představit, že uříznu kus špalku, sekerou ho rozštípnu a hodím do ohně. V každém kusu dřeva je umění.

Čtěte také

Nejrůznější dláta a vrtačky, řezbář potřebuje asi nepočítaně nástrojů.
To je pravda, nářadí je zapotřebí hrozně moc. Nehledě na to, že se o to nářadí také musíte umět starat. Protože, jak se říká, tupým nožem se říznete nejvíc. Tedy k tomu patří i mnoho zkušenosti s broušením dlát. Není dláto jen rovné, ale je i duté, takové prohnuté, tedy to je úplně jiné broušení.

Abychom mohli pracovat se dřevem, patří k tomu i láska ke stromům? Abychom jejich příběh přenesli do toho zpracovávaného materiálu?
Já stromy miluji. Ale miluji i ten materiál, tu vůni. A myslím si, že tak to má každý řezbář, tohle řemeslo se jen pro peníze dělat nedá. Kolikrát je to nepříjemné i nepohodlné, člověk je zaprášený a zpocený, koušou vás piliny, tedy není to zase tak romantická práce. Ale vždy, když pilu chytnu a vidím, co z toho špalku mám vytvořit, tak mě to vždy nakopne a baví.

Miroslav Kříž a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou řezbářskou radioporadnu s Miroslavem Křížem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související