Hudební festival Znojmo čeká to nejlepší, vystoupí Plachetka a další hvězdy

  15:54
Hudební festival Znojmo je v plném proudu, přitom to nejlepší jej stále teprve čeká. Ročník s podtitulem Andělé strážní a návraty domů trvající do 24. července má na programu přes třicet koncertů a doprovodných akcí na různých místech města, v přírodě, na zámcích a v kostelích.

„Návštěvníci už řadu let spojují termíny svých dovolených a výletů s programem festivalu,“ říká jeho prezident Jiří Ludvík.

Součástí akce je každoročně operní dílo vzniklé ve vlastní produkci. Letos jde o scénické zpracování oratoria Návrat Tobiáše od Josepha Haydna, které lidé spatří už dnes, v sobotu a neděli v jízdárně Louckého kláštera. Oratorium vzniklo na motivy starozákonního příběhu Tobiáše, který si jde pro nevěstu a z cest přinese živou vodu, díky které jeho slepý otec prozře.

V hlavní roli se představí Adam Plachetka, vedle něj účinkují Theodore Browne, Dagmar Šašková, Shira Patchornik a Lucie Kaňková. O hudbu se opět stará Czech Ensemble Baroque v čele s osvědčeným manželským duem, dirigentem Romanem Válkem a sbormistryní Terezou Válkovou.

Dílo vzniklo v režii Tomáše Ondřeje Pilaře, který už ve Znojmě zpracoval doposud největší operní scénické dílo v historii festivalu.

V příštím týdnu zazní ještě barokní hudba, koncert malých géniů, tedy vítězů nejuznávanějších dětských soutěží mladých talentů, nebo koncert při svíčkách zrakově postižených studentů Deylovy konzervatoře v Praze.

Mezi vrcholy programu patří příští čtvrtek vystoupení britské kapely Voces8, festival pak příští neděli na vranovském zámku uzavřou sopranistka Martina Janková a cembalistka Barbara Maria Willi svým recitálem. Vstupenky jsou stále k dispozici na webu hudbaznojmo.cz.