Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Galerie KODL představuje současné umění. K vidění jsou i díla fotografa Salgada

Sebastião Salgado: Gold Mine of Serra Pelada foto: Sebastião Salgado

Právě probíhající Letní výtvarný salon uvádí tvorbu současných českých i zahraničních umělců, kteří se věnují fotografii nebo jsou jejich díla fotografií ovlivněna.
  16:00

Letní výtvarný salon

Svá díla na Salonu dále představují fotografové Antonín Kratochvíl a Ivan Pinkava, výtvarníci Adam Kašpar, Jakub Nepraš a francouzská umělkyně a designérka Louise Frydman. Výstavu můžete navštívit v Galerii KODL do 12. srpna.

Jakub Nepraš: Vzorky

Ivan Pinkava: Zhroucení algoritmu

Jedním z vystavujících umělců je Sebastião Salgado, přední představitel světové humanistické fotografie. Ve své tvorbě se zaměřuje především na sociálně orientovanou dokumentární fotografii.

Salgado zasvětil svůj život putování, při němž zaznamenával Zemi a nejrůznější tváře lidského údělu. Jeho černobílé fotografie často zachycují neposkvrněné tváře přírody a lidstva – odlehlé krajiny, divokou zvěř a lidská společenství, která nadále žijí v souladu s tradicemi a kulturami svých předků.

Se silným citem pro sociální spravedlnost se snažil taktéž zachytit mizející svět manuální práce v nejchudších koutech světa a tím i konec průmyslové revoluce, aniž by pracujícím ubíral důstojnost.

Tomuto tématu se věnuje například cyklus s názvem Gold (1986), zachycující těžce pracující brazilského zlatého dolu Serra Pelada. Dnes je Sebastiao Salgado držitelem padesáti mezinárodních ocenění. Zřejmě už neexistuje významná cena, kterou by ještě mohl získat. Bezpochyby patří k největším žijícím fotografům.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!