She Said: Napínavé drama odhaluje predátora Harveyho Weinsteina

She Said: Napínavé drama odhaluje predátora Harveyho Weinsteina | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zobrazit dalších 5 obrázků
Pusťte si trailer nového snímku, který sleduje rozkrytí Weinsteinových praktik, dopadu na jeho oběti i vyšetřovatele.

O mocném producentovi Harveym Weinsteinovi se v Hollywoodu dlouhodobě šuškalo, že zneužívá svého postavení k sexuálně nevhodnému chování vůči ženám. Tu a tam někdo utrousil odlehčenou poznámku, zpětně novináři připouštěli, že se pokoušeli situací zabývat, ale nikdo s nimi nechtěl mluvit na jméno, popřípadě Weinstein vyvinul úsilí k tomu, aby jejich šetření zarazil. Objevilo se i několik článků, které Weinsteia osočily, žádný ale nezpůsobil takovou lavinu jako velké exposé New York Times z října 2017.

Článek od Jodi Kantor a Megan Twohey veřejnosti ukázal rozsah Weinsteinova predátorského chování a postupně se rozkrylo, jak velké množství žen měl obtěžovat nebo napadnout (dosud to uvedlo 107 žen) nebo znásilnit (obvinilo jej 20 žen) a jaké využíval nekalé praktiky k tomu, aby umlčel své oběti, případně média. Spolu s Weinsteinovým veřejným obviněním se rozjelo hnutí MeeToo, Harvey zažil drsný společenský pád a v roce 2020 jej newyorský soud shledal vinným z řady sexuálních zločinů. Už tehdy byl odsouzený ke 23 letům vězení (aktuálně je mu 70 let a dle dostupných informací není ve zrovna skvělém zdravotním stavu) a ještě jej čeká soud v Kalifornii.

Snímek She Said (zhruba „To tvrdí ona“, případně „Jak řekla“… v závislosti na tom, z které strany debaty věta zazní) vychází z knihy She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement (She Said, aneb podrobnosti o případu sexuálního obtěžování, který pomohl zažehnout celé hnutí), kterou napsaly právě zmiňované Jodi Kantor a Megan Twohey. Autorky v knize podrobně popsaly komplexní proces, jenž předcházel vydání jejich článku.

Oficiální anotace filmu říká: Megan Twohey a Jodi Kantor společně přinesly jednu z nejdůležitějších reportáží generace, příběh, který pomohl nastartovat hnutí #MeeToo, rozbil mnohaleté mlčení, které panovalo kolem hollywoodských sexuálních útoků a změnil americkou kulturu jednou provždy.

Zveřejněný trailer ukazuje, že je snímek podaný jako napínavé novinářské drama, kdy se obě reportérky potýkají s neochotou obětí vypovídat, neochotou nadřízených šlápnout do vosího hnízda a Weinsteinovy snahy o zastavení jejich práce.

V ústředních rolích vystupují Zoe Kazan (Pěkně blbě, The F Word, Ruby Sparks) a Carey Mulligan (Nadějná mladá žena, Velký Gatsby, Drive). Dále hrají Patricia Clarkson, Andre Braugher nebo Samantha Morton. Režisérkou je Maria Schrader, zodpovědná za ceněný seriál Neortodoxní nebo za film Miluj svého robota. Scenáristka Rebecca Lenkiewicz napsala oscarovou Idu nebo Colette: Příběh vášně. Producentem je Brad Pitt a jeho společnost Plan B. Americká premiéra je stanovena na listopad, tudíž se zřejmě počítá s tím, že snímek bude nasazený do oscarového klání. Český distributor ohlásil kino premiéru na 19. ledna 2023.

Podklady a foto: Universal Pictures

Galerie: 6

She Said: Napínavé drama odhaluje predátora Harveyho Weinsteina | Fandíme filmu She Said: Napínavé drama odhaluje predátora Harveyho Weinsteina | Fandíme filmu She Said: Napínavé drama odhaluje predátora Harveyho Weinsteina | Fandíme filmu She Said: Napínavé drama odhaluje predátora Harveyho Weinsteina | Fandíme filmu She Said: Napínavé drama odhaluje predátora Harveyho Weinsteina | Fandíme filmu She Said: Napínavé drama odhaluje predátora Harveyho Weinsteina | Fandíme filmu
Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest