Přispěli k ovčím masakrům pytláci? Zabijácká smečka má vlčata | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Přispěli k ovčím masakrům pytláci? Zabijácká smečka má vlčata

Snímek zachytil i vlčici s kořistí.
Snímek zachytil i vlčici s kořistí.  (Foto – Gustav Beiger, Tomáš Krajča, Hnutí Duha)

Vlci, kteří už zmasakrovali desítky ovcí na Jablunkovsku a často přímo mezi domy, mají mláďata. Potvrdila to fotopast ochránců přírody. Proto podle nich loví snadnější kořist.

Mláďata má vlčí pár z Beskyd i problémová smečka z Jablunkovska. „Na záběrech jsou vidět nejméně dvě vlčata asi tak tři měsíce stará,“ řekl Jiří Labuda z Hnutí duha. Rodičovský pár se podle něj nyní nachází v obtížném období, kdy musí potomky uživit. „Přirozeně proto vyhledává nejsnáze dostupnou potravu. Rozumíme frustraci pastevců, kteří chovy již zabezpečili, a přesto u nich došlo ke škodám. Bohužel žádné opatření není stoprocentní,“ dodal Labuda. Zloba hospodáře „Hnutí Duha chybí jakákoliv sebereflexe. Vlci mají mladé, a tak musíme chápat, že pro ně loví blbé ovce. A že mají ovečky rodiny – jehňata, které vlci ničí, je pro ně jen otázka finanční náhrady, kterou platí stát,“ zlobil se hospodář Tomáš Havrlant.

Zabrali teritorium?

Není vyloučeno, že k obrovskému nárůstu útoků na ovce přispěli i pytláci. „Ve Slezských Beskydech se mluví o pytláctví a v posledním roce vlků postupně ubylo. Teritorium původní upytlačené smečky tak mohla zabrat nová,“ tipl si přírodovědec Tomáš Krajča z Petrovic u Karviné. 

Vyhýbají se lidem

O smečce na Jablunkovsku místní tvrdí, že ztratila plachost a nebojí se lidí. Podle přírodovědce se však smečka nechová nijak atypicky. Obce, kde operuje, mají roztroušenou zástavbu. „Mezi domy v noci prochází běžně lišky, srnčí, tak se nedivme, že i vlci. A většinou k večeru nebo v noci, což znamená, že se chtějí vyhnout lidem,“ poznamenal Krajča.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.