Jediným větším „korýšem“ je údajně jen jedenáctimetrový humr na pobřeží v americkém Houstonu. „Myslím, že i s tykadly se mu ale můžeme rovnat,“ poznamenal Valášek.

S obří plastikou se "hrál" takřka deset měsíců. „Chtěli jsme raka, který reálně měří okolo 15 centimetrů zvětšit tak, aby vynikly všechny detaily jeho anatomie. Tedy i ty, které člověk v přírodě běžně nezaznamená,“ řekl umělec.

Předlohou byl rak Laďa

Rak je proto maximálně realistický. Aby nastudoval korýšovo chování v nejrůznějších situacích, nechal si dokonce doručit živého asijského raka. Pojmenoval ho Laďa. „Úpravy a stylizace jsme pak museli dělat jen kvůli použitému materiálu,“ doplnil zručný kovář.

Korýše vyrobil z kovaného ocelového plechu, který je pozinkovaný a nabarvený. Socha má 23 částí, které kovář se svými pomocníky přivezl na místo a až tam celou sochu sestavil. Dílo přišlo obec na 535 000 korun

Sochař Valášek před dvěma lety zkrášlil také kruháč u Pohořelic. Vyrobil pro něj z kamene a nerezu pětimetrového kapra, symbol tamního rybníkářství.

10 nohou i kusadla

Tělo korýše je z jednoho monolitu, ocas složený ze čtyř kusů. „Další díly už jsou menší, rak má deset nohou, tykadla a kusadla,“ objasnil kovář. Jednotlivé díly k sobě s pomocníky přivařil nebo přišrouboval. Sochu také napevno přišrouboval k podkladu.

Rakvice o úpravě svého kruháče uvažovaly několik let. „Jsme vinařská dědina, přemýšleli jsme o tedy o vinařské symbolice. Nakonec ale vyhrál návrh Pavla Valáška. Rak se v souvislosti s naší obcí objevuje po celou její historii. Nikdo přesně neví proč, asi se v těchto místech raci dříve vyskytovali,“ myslí si starosta Rakvic Radek Průdek (nez.).

V minulosti zvažovali v Rakvicích postavit na kruháč mamuta nebo myslivce. Z recese padl i návrh na postavu starosty s odnímatelnou hlavou. Měnila by se podle toho, kdo zrovna sedí na radnici.

VIDEO: U zámku ve Slavkově u Brna mělo před časem sraz třicet živých soch.

Video
Video se připravuje ...

U zámku ve Slavkově u Brna se objevilo přes třicet živých soch, jen pávice se viditelně hýbala. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
15 fotografií