Rozhovor s Lidovou Redlovou

Rozhovor s Lidovou Redlovou
16. července 2022 Folk, Aktuality, World music Autor: Milan Tesař

Písničkářka Lucie Redlová své nové album Lidová Redlová sestavila z lidových písní a z autorských skladeb inspirovaných folklorem. V pořadu Jak se vám líbí hovoří o spolupráci s Jiřím Hradilem a Petrem Mičkou, známými z projektu Hrubá Hudba, vzpomíná na svou kamarádku a spoluhráčku Jitku Šuranskou a mluví také o vlivu svého otce Vlasty Redla na svou tvorbu.

Lucie Redlová své album Lidová Redlová sestavila jednak z úprav lidových písní, jednak ze svých vlastních skladeb ve folklorním duchu a zařadila na ně i dvě písně věnovavé blízkým lidem, kteří předčasně zemřeli. Jednak je to píseň Hudci, věnovaná Davidu Stypkovi, a dále Kamarádko moja, ve které se Redlová snaží vypořádat se ztrátou své kolegyně Jitky Šuranské.

Sama Redlová na album nahrála všechny kytary a mandolíny a na albu se podílela také jako skladatelka a textařka. Kromě toho si jako hostující textaře přizvala Marka Vojtěcha a Kubu Horáka. Je zajímavé, že po téměř dvaceti letech na scéně se Redlová dostala k podobnému žánru, který proslavil jejího otce Vlastu Redla, tedy k písním na pomezí folkloru a vlastní tvorby. Sama na to téma říká: „Jestliže jsem se dřív až úzkostlivě vyhýbala nějakému spojení s otcem, dnes, když mi někdo řekne, že to zní jako Redl, tak se nejenže neurazím, ale ještě to pro mě bude poklona. Dozrála jsem po letech konečně k tomu, že se chci hrdě hlásit k tomu, že nám Redlům jdou zkrátka vlastní lidovky nejlíp.“

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!