Letní slavení souboru Musica Florea

K třicátinám na koncertních pódiích zazní v létě opera i melodram

Soubor Musica Florea letos slaví své třicátiny ve velkém stylu. Pro diváky připravil nejen řadu instrumentálních koncertů, ale také možnost shlédnout dobově poučenou rekonstrukci barokní a klasicistní opery a také melodramu. V rámci svého působení na festivalech Smetanova Litomyšl, Český Krumlov, ale také na nádvoří pražské HAMU připravila Musica Florea operu Il Farnace A. Vivaldiho, Vesnický trh J. A. Bendy a melodram V. Praupnera Kirké.

Aby mohl soubor, který vede dirigent Marek Štryncl, uskutečnit hudebně-dramatická díla, rozhodl se již před lety, že pro ně zbuduje vlastní převoznou divadelní scénu. Toto Florea Theatrum bylo vytvořeno speciálně pro provádění převážně barokních a klasicistních hudebních děl. A taková můžeme slyšet a vidět v této sezóně na scéně Florea Thetrum na nádvoří pražské HAMU.

Operu o třech dějstvích Il Farnace zkomponoval Antonio Vivaldi pro benátský karneval. Libreto pochází od Antonio Maria Lucchini a premiéru mělo dílo před 295 lety 10. února 1727 v Benátkách. Jen o tři roky později potěšila opera také pražské publikum. Novodobá premiéra proběhla 17. 7. 2021 také v Praze. Uvést ji ale nebylo snadné, jak dodává dirigent Marek Štryncl, který se postaral i o její hudební nastudování: „Vivaldiho opera byla v první třetině 18. století uvedena na mnoha evropských scénách, z těchto inscenací se nám dochovalo pět různých verzí libreta. Stejně tak máme více verzí partitury, bohužel však ani jednu k benátské premiéře. V naší inscenaci vycházíme z partitur, které byly vytvořeny pro uvedení Il Farnace v Pavii a Ferraře.“ Operu uvádí soubor v režii a s choreografií Andrey Miltnerové. Na scéně diváci uvidí a uslyší: Z. Megyesiho, J. Horákovou Levicovou, M. Šrůmovou, S. Čmugrovou, E. Minářovou, K. Mazalovou, M. Javorského, M. Horáka, v tanečních rolích: R. Konrádovou, L. Breeding a K. Suldovskou.

Zatímco operu Il Farnace mohli diváci vidět na festivalu Smetanova Litomyšl a přichystána je také pro českokrumlovský hudební festival, další z oper v podání souboru Musica Florea potěšila diváky na zámku Valtice a v Praze ve Florea Theatru na Letní scéně HAMU. Nese název Vesnický trh a jde o komickou operu českého klasicistního skladatele Jiřího Antonína Bendy. Dílo, které Musica Florea letos uvádí v premiérovém provedení, se odehrává v průběhu jarmarku. Opera je bohatá jak na situační komiku, typizované figurky vesnických postav a dramatické zápletky, tak výraznou hudebnost a vysoké nároky pěveckých partů. Režie Magdaleny Švecové a hudební nastudování Marka Štryncla slibuje v novodobém provedení opery poetičnost, virtuozitu i lidovou bujarost dobového singspielu. Hrají: D. Součková, V. I. Novotný, E. Minářová, H. Kalambová, M. Horák a Č. Svoboda.

Posledním z trojice hudebně dramatických děl uváděných toto léto je scénický melodram Kikré. Pochází od Václava Josefa Bartoloměje Praupnera, klasicistního skladatele, který zastával místo ředitele divadla hraběte Thuna. Tam také mohli jeho Kirké obdivovat první diváci na konci devadesátých let 18. stol. Na prkna Florea Theatrum umístěného v Praze se melodram 18. července vrací po třech letech opět v režii a choreografii Heleny Kazárové, s hudebním nastudováním Marka Štryncla a v podání tanečníků Hartig Ensemble a hudebníků Musica Florea. Toto dílo mimo jiné i ředitele divadelního orchestru Nostitzova divadla oživuje mytologickou legendu o milostných peripetií kouzelnice Kirké a Odysea a bude uvedeno v historicky věrném provedení. Na inscenaci se rovněž podílela Věra Šustíková, odbornice na žánr melodramu, jež nastudovala s interprety mluvených rolí D. Hořínkovou a F. Sychrou textové pasáže díla.

Foto: Daniel Rozsnyó (Václav Praupner: Kirké, Musica Florea a Hartig Ensemble)

Podcast