Holýšov na Plzeňsku zaplnily stovky amerických aut, veteránů i současných

foto Pátý sraz majitelů historických i současných aut vyrobených v USA. Zúčastní se stovky automobilů z ČR i zahraničí, 16. července 2022 Holýšov.

Holýšov (Plzeňsko ) - Nablýskané dlouhé kabriolety, které v 50. i pozdějších letech minulého století brázdily ulice amerických měst, venkova i mezistátní dálnice, desítky let staré vozy značek Cadillac, Chevrolet, Chrysler či Dodge, modely vozu Ford Mustang, motocykly, trucky či pick-upy se dnes sjely do Holýšova na Plzeňsku. Na pátý sraz vozidel vyrobených v USA přijelo na 600 těchto vozů s datem výroby zhruba od poloviny minulého století až po současnost, řekla ČTK Eva Röhrichová z pořadatelského týmu.

Fotogalerie

"Jsou tu auta z Česka a nejbližšího okolí - z Německa, Rakouska nebo Polska. Jsou tu zastoupeny snad všechny myslitelné americké značky," řekla. Akce, která před pěti lety původně začala jako malé setkání pár desítek nadšenců a fandů klasických amerických automobilů, se podle ní rozrostla na jeden z největších srazů těchto vozidel.

Lákadlem pro majitele aut i pro několik tisíc návštěvníků je atmosféra a duch Ameriky a Hollywoodu, soutěže v pojídání hamburgerů s kilem a půl masa, rodeo, dřevorubecké soutěže, ukázky amerického fotbalu, koncerty a hodnocení nejkrásnějších aut. Také se nabízí šance vyhrát ve slosování jednu z klasik amerického automobilového průmyslu - vůz Ford Fairlane z roku 1968.

"Byl sem převezen v kontejneru přes oceán z Jižní Karolíny, je to krásný vůz v bílé a červené barvě, interiér je v bílé a červené kůži, motor má objem 4,9 litru. Měl dosud jen jednoho majitele," uvedla Röhrichová. Na sraz podle ní přijel i vítěz loňského vozu, kterým byl Chevrolet Corvette C3 z roku 1979.

Americká auta, zejména ta z 50. či 60. let, sice kvůli své až téměř šestimetrové délce a dvacetilitrové spotřebě benzinu na 100 kilometrů na denní používání moc praktická nejsou, pro řadu lidí jsou ale srdeční záležitostí. "Je pravda, že se současnými cenami benzinu je výlet ve starém cadillacu už trochu luxus, ale ten pocit z jízdy nic nenahradí," řekl ČTK majitel jednoho z vozů. Ameriky mu učarovaly už v dětství, doma jich má dnes několik.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď