Psal se rok 2012, kdy zpíval Gott na Plese města Olomouc. Když se tam ubytoval v hotelu, přišlo nečekané pozvání na olomoucké arcibiskupství od tehdejšího místního arcibiskupa Graubnera. Karel byl poctěn a nadšen. Dostavil se tam tehdy se svým tajemníkem Honzou Adamem a redaktorem Jiřím Krušinou. Ten zavzpomínal na návštěvu, o které dosud nikdo nevěděl.

Popíjelo se mešní

Při uvítání se neklaněl Gott arcibiskupovi, ale Graubner Slavíkovi, potom následovala prohlídka Arcibiskupského paláce v Olomouci. A pak se zasedlo ke stolu. „Měli jsme koláčky, štrúdl, studenou mísu, Karel byl nadšený z obrovského výběru čajů, pilo se mešní víno z arcibiskupských sklepů v Kroměříži. To Karel od arcibiskupa potom dostal i darem,“ vzpomíná Krušina.

Šíp pronikal do útrob

„Malíř Karel se nezapřel a začal hovořit o svém novém obrazu Extáze svaté Terezie,“ říká zase Adam, který prý nikdy nezapomene, jak Gott svůj obraz popsal. „Je inspirovaný příběhem řádové sestry Terezie, které se ve snu zjevil anděl se zlatým žhavým šípem, jenž pronikal do jejích útrob tak intenzivně, že si přála, aby to nikdy neskončilo. A jelikož to byl anděl, tak byla Terezie později svatořečená,“ vyprávěl Karel arcibiskupovi a byly na něm vidět obavy, jestli to náhodou nepřehnal. Graubner ale nebyl vůbec vyjukaný, ani se nezačervenal, a naopak Slavíkovi řekl, že by ten obraz rád viděl. Když návštěva končila, Karel i arcibiskup se loučili ve výborné náladě a Karel opojen mešním vínem potom na plese předvedl bravurní výkon.

Video
Video se připravuje ...

Bohuš Matuš: Gott mi pomohl dostat se z depek a vyhoření 

Fotogalerie
38 fotografií